Bruk av klor ved arbeid på vannledningsnettet

Klor er verdens mest brukte middel til desinfeksjon av drikkevann.

Det viktigste motivet for valg av klor som desinfeksjonsmiddel er kloreringens umiddelbare desinfeksjonseffekt, fulgt av behovet for langtidseffekt i ledningsnettet og behovet for teknisk enkel løsning.

Bruk av klor ved vannbehandlingsanleggene

I Bergen kommune bruker vi  andre metoder enn klor for å rense vannet ved våre vannbehandlingsanlegg: sandfilter og UV-lys (Moldeprosessen). Dette gir bedre vannkvalitet og reduserer behovet for høy klorering. Klor blir benyttet når vi rengjør vannledninger etter arbeid på ledningsnettet.

Se mer om hvordan vi renser vannet i Bergen her.

Klorering er en enkel og billig vannbehandlingsmetode, og selv lave doser klor er tilstrekkelig for å desinfisere drikkevann. I Norge bruker vi svært lave klordoser ved desinfeksjon, sammenliknet med hva man gjør i andre land. Årsaken er at høye klordoser kan gi vannet dårlig smak. Det er dokumentert at selv lave klordoser gir god beskyttelse mot de vanligste vannbårne sykdommene.

Klor i drikkevannet har generelt lave helsemessige konsekvenser, spesielt med det lave klornivået vi benytter oss av i Bergen og i Norge generelt.

Gjennom å klorere drikkevannet forhindrer vi smitte av de fleste vannbårne sykdommer, for eksempel kolera, tyfoidfeber og hepatitt A. Bakterier og virus kan smitte selv ved meget lave konsentrasjoner i drikkevann.

Klor har blitt brukt til desinfeksjon av drikkevann i over hundre år. Klor er det hyppigst brukte desinfeksjonsmiddel over hele verden, og det enkeltkjemikalium som har reddet flest menneskeliv.

Les mer om desinfisering av drikkevann:

Folkehelseinstituttet Oppsummering av Tema: Drikkevann

Norsk Vann

Mattilsynet

Bruk av klor ved arbeid på vannledningsnettet bilde
I Norge bruker vi svært lave klordoser ved desinfeksjon, sammenliknet med hva man gjør i andre land. Årsaken er at høye klordoser kan gi vannet dårlig smak.