Ronny Langhelle og Stig Gaupås samarbeider om å kjøre en bordplate gjennom en sagemaskin
SISTE FINISH: Etter at eikelisten er limt på, må bordet innom denne maskinen for å kutte av den overskytende delen av eikelisten. Fra venstre: Ronny Langhelle og Stig Gaupås.
Bilde: Asle Bentzen

Gamle pulter blir som nye

Bergen Vann er på flyttefot, og trenger nye arbeidspulter. På håndverksavdelingen til Etat for bygg og eiendom gjør snekkerne gamle pulter om til nye.

Når Bergen Vann skal inn i nye lokaler, har de bestilt møbler fra kommunens ombruksavdeling. 150 bordplater fra Gjenbrukssentralens sortiment er sendt over til snekkeravdelingen i Hesthaugvegen i Åsane, hvor Ronny og kollegene hans gir platene nytt liv.  

Ronny Langhelle måler opp et emne til ny bordplate
FINNER EMNE: Prosessen starter med å finne et emne blant de gamle bordplatene.
Bilde: Asle Bentzen

Snekkerne kapper bordene til rett størrelse, legger linoleum på overflaten og kanter bordene med eikelist. Til slutt skal de monteres på hev/senk-understell og komme i bruk i Bergen Vanns nye lokaler. 

– Det er utfordrende, men vi begynner å finne flyten på det, sier snekker Ronny Langhelle, som etter eget sigende er født og oppvokst i et snekkerverksted.

Pirkete duo med rutine

Ronny Langhelle er blant snekkerne som modifiserer de gamle arbeidsbordene. Sammen med en kollega har han fått rutine på arbeidet, slik at det går så raskt som mulig. 

Ronny Langhelle med ferdigsaget bordplate
SAGE PÅ RETT MÅL: Her har Ronny skjært til bordplaten etter riktig mål.
Bilde: Asle Bentzen

– Kollegaen min André er en perfeksjonist, og jeg er også ganske pirkete. Vi gjør det veldig nøyaktig, og det har vi mye igjen for senere, sier Ronny, og følger opp med en kommentar om nøyaktigheten til tømrere og murere, som han ikke vil bli sitert på.   

– På tide

Det er unektelig tidkrevende å gjøre gamle kontormøbler brukbare igjen. Først skal Ronny sage ut en ny bordplate fra den gamle, deretter kle den med linoleum, lime på en beskyttelseslist på kantene og to operasjoner med å frese til en finish. 

– Det raskeste og billigste ville være å kaste de gamle og kjøpe nye. Men vi har sett mye brukbart gå i bosset opp igjennom, og tenkt at det er synd å kaste det. Jeg synes det er på tide å begynne med ombruk, sier Stig Gaupås, som er leder for håndverkeravdelingen i Etat for bygg og eiendom. 

Ronny Langhelle limer eikelist å bordplate.
LIMER PÅ EIKELISTEN: Når platen er skjært til, limer Ronny eikelisten fast med denne maskinen.
Bilde: Asle Bentzen

Han har tatt initiativ til gjenbruk tidligere, og hilser ombrukssatsingen velkommen. 

– Vi har hatt en del ombruk tidligere. Nå skal vi gjøre det mer, sier han. 

– Noen ganger kan det være vinning i det også. Skal du bestille helt nytt skrivebord som dette, tar det noen uker før det er levert. Men vi kan hive oss rundt og lage det på dagen, sier han. 

Sparer miljøet

I tillegg er det i Bergen Vann-prosjektet gjenbruk og omtrekking av kontorstoler, konferansestoler og sofagrupper.

– Ombruksavdelingen synes det er spennende å koordinere gjenbruk i prosjekter. Jeg ser frem til å se hvilke miljøbesparelser Bergen Vann-prosjektet ender opp med, sier leder for Ombruksavdelingen, Maren Elise Olsen. 

– Bergen Vann sparer rundt ti tonn i Co2-avtrykk på å redesigne gamle bordplater og gjenbruke hev/senk-understell, sier hun.   

Stabel med ferdige bordplater
KLARE TIL MONTERING: Denne stabelen med ferdige bordplater er klar til montering på understell.
Bilde: Asle Bentzen

Ombruk og sirkulær økonomi er en del av Bergen kommunes klimastrategi. Målet er å kaste mindre og gjenbruke mer, for å produsere mindre avfall og kutte klimautslipp.  

Klikk her for å lese mer om Grønn strategi  - klimastrategi for Bergen.

Bilde av skrivebord ferdig montert
FIKS FERDIG: Og slik ser skrivebordet ut når det er ferdig montert.
Bilde: Trude Haugen