Jente med rosa badehette i svømmebasseng
Bilde: Siv Kristin Hovland

Aspirantopptak 2024/2025

Bergen brannvesen skal i løpet av høsten 2024 og starten av 2025 gjennomføre aspirantopptak. Nå er utlysningen ute.

Er du interessert i å søke, bør du lese gjennom informasjonen som står på denne siden. Informasjonen kommer til å bli oppdatert fortløpende.  

Hva er en aspirant? 
For å bli brannkonstabel har ordningen frem til nå vært at du må få deg jobb som aspirant i et brann- og redningsvesen. Når du har fått jobben starter et løp over to år hvor du får internopplæring. Opplæringen avsluttes med et åtte ukers kurs på brann- og redningsskolen, før du kan kalle deg brannkonstabel. Dette er altså en utdanning som først begynner etter at du har fått deg jobb.

I januar 2024 startet det en ny fagskoleutdanning som nå blir den nye utdanningsmodellen for brann- og redningspersonell. Inntil de første studentene er uteksaminert derfra, gjelder ordningen med aspirantopptak. Det betyr at dette aspirantopptaket sannsynligvis blir det aller siste i Bergen, før vi skal rekruttere personell fra den nye fagskoleutdanningen. 

Slik blir aspirantopptaket 
Konkurransen om å få jobb hos oss er hard og vi forventer å få inn mange godt kvalifiserte søkere. Vi anbefaler deg som ønsker å søke, om å lese nøye gjennom informasjonen på denne siden. Her ser du fremdriftsplanen for aspirantopptaket:

  • Utlysning uke 43/44
  • Første seleksjon uke 47
  • Andre seleksjon uke 2, 2025
  • Intervjuer uke 5-6, 2025
  • Forventet oppstart uke 21, 2025

Obs! Prosessen kan avvike noe fra beskrivelsen på denne siden.  

Fysiske opptakskrav og tester 
Vi benytter oss av ulike fysiske og praktiske tester under aspirantopptaket. Ikke alle testene er detaljert beskrevet her, og Bergen brannvesen forbeholder seg retten til å endre på disse. Resultatene fra testene vil bli vurdert sammen med din søknad og CV.  Vi stiller samme krav til alle søkere på alle tester. 

Første seleksjon:

  • Stå i planke i to minutter med albuene i bakken
  • Ta fem hang-ups/pull-ups, valgfritt grep
  • Løpetest 3000 meter på under 13.30 minutter 

Andre seleksjon 
Kandidatene skal gjennomføre den nye nasjonale røykdykkertesten, som gjelder fra januar 2025. Hele testen skal gjennomføres i treningstøy med 20 kg. flaskesett på ryggen: 

  • Gå i åtte minutter på tredemølle på hastighet 5,6 og gradvis stigning til 7 
  • 10 markløft med kettlebells 2x24 kg. 
  • 10 meter gange med kettlebells 
  • 10 ganger opp/ned på stepkasse (uten kettlebells) 
  • 10 ganger løfte/senke medisinball på 10 kg. over hodet 

De fire styrkeøvelsene med kettlebells skal gjennomføres som en runde, totalt tre ganger. Makstiden på gjennomføring er syv minutter.  

Kandidatene skal også: 

  • Bære/forflytte brannutstyr og trekke dukke på 69 kg. 
  • Testes i høydetoleranse og klaustrofobi 

Bassengtest 
Testen foregår i 25 meters svømmebasseng og består av fire deløvelser. Bekledning er badetøy og egne svømmebriller (ordinære svømmebriller som kun dekker øyne).    

  • Del 1: Svømme 300 meter (valgfri teknikk) på makstid 07.30 minutter
  • Del 2: Svømme 25 meter under vann uten å bryte overflaten
  • Del 3: Dykke etter dukke på bassengbunn og bringe den inn til kanten av bassenget
  • Del 4: Hoppe fra fem meter

Praktiske øvelser 
Ulike praktiske tester. Ingen videre informasjon gis. 

Etter at alle seleksjonstestene er gjennomført og godkjent vil aktuelle kandidater bli kalt inn til intervju.   

Helseattest/helseundersøkelse 
Før eventuell ansettelse må du skaffe godkjent helseattest. Det kan du gjøre hos fastlegen din. Informasjon om krav finner du her.
 
Før du søker 
Vi forventer å motta mange søknader. For å få oversikt over hvem som er kvalifisert, må du svare “Ja” eller “Nei” på noen spørsmål i søkeportalen Webcruiter. Svarer du ja på et spørsmål, må du huske å laste opp dokumentasjon som viser at du faktisk har den gitte kvalifikasjonen. Dersom du lar være å laste opp dokumentasjon vil ikke søknaden din bli vurdert. Begynn tidlig med å tenke gjennom hva du må ha tilgjengelig i digitalt format før du logger deg inn i Webcruiter.

  • Ha all dokumentasjon (vitnemål, fagbrev, svennebrev, kurs, sertifikater, attester eller lignende) tilgjengelig i digitalt format slik at du kan laste dem opp som vedlegg
  • Søk i god tid før fristen går ut! Hvert år opplever vi kandidater som ikke rekker søknadsfristen og dessverre ikke blir vurdert.

Søknader på e-post vil ikke bli vurdert. 

Dette er spørsmålene du vil få i Webcruiter:

  1. Jeg har fullført og bestått videregående utdanning og legger ved vitnemål eller fagbrev/svennebrev i min søknad
  2. Jeg har hatt førerkort klasse B uavbrutt siden 03.11.2022 og legger ved kopi av førerkort
  3. Jeg har mer enn fire års arbeidserfaring i 100% stilling per 03.11.2024. Du kan ikke regne om deltid til heltidsstilling. Førstegangstjeneste og læretid regnes ikke som arbeidserfaring i denne sammenheng.
  4. Jeg fyller helsekravene til “kompetansebevis for utrykning” per 03.11.2024 og legger ved dokumentasjon på dette (skjema NA0201)
  5. Jeg har plettfri vandel og kan legge frem gyldig politiattest på dette ved ev. ansettelse
  6. Jeg har tilfredsstillende helse (god hørsel, og godt syn - kontaktlinser er lov), har god psykisk helse, misbruker ikke rusmidler, ikke insulinbehandlet diabetes, ikke hjerte- karsykdommer, astma og lungesykdommer, epilepsi eller andre lignende sykdommer 

Egen kanal på Instagram
På Instagram-kontoen vår har vi opprettet en egen kringkastingskanal for aspirantopptaket. Her kan vi gi direkte informasjon til dere som er interessert i opptaket, minne om frister og lignende. Det er også mulig å sende oss spørsmål. Kringkastingskanalen finner du her, eller i bioen på profilen vår.