.
Deler av forkergruppa i FYSIOPRIM. Fra venstre Nina Vøllestad, professor og prosjektleder i FYSIOPRIM, Eivind Engebretsen, visedekan, Hilde Stendal Robinson, førsteamanuensis UiO og Hege Handeland, spesialfysioteraterapeut Bergen kommune
Bilde: Tove Bergan

"Bergen Barn" - et forskningsprosjekt om fysioterapeuters praksis til spedbarn i Bergen kommune

Formålet med forskningsprosjektet Bergen Barn har vært å knytte forskning og klinisk praksis nærmere hverandre for å utvikle bedre tjenester til pasienter og brukere i primærhelsetjenesten.

Forskning for bedre tjenester

Som en av flere kommuner har Bergen kommune siden 2013 vært en del av  FYSIOPRIM - et forskningsprogram om fysioterapi i primærhelsetjenesten tilknyttet Universitetet i Oslo (UiO). Målet med prosjektet har vært å knytte forskning og klinisk praksis nærmere hverandre for å utvikle bedre helsetjenester i kommunene.

Spesialfysioterapeut Hege Handeland i Habiliterings –og rehabiliteringstjenesten i Bergen kommune har hele tiden hatt en 20 % hospitantstilling i FYSIOPRIM - samarbeidet.  Forskningsstudien «Bergen Barn» er nå den siste i rekken av flere prosjekt som har vært ledet av Handeland. Prosjektet har vært i samarbeid med Hilde Stendal Robinson, førsteamanuensis ved UiO.

Forkning gir mer kunnskap

Hege Handeland sier til Kunnskapskommunen at fysioterapi til spedbarn 0 - 12 måneder er en viktig del av den kliniske praksisen til fysioterapeuter i primærhelsetjenesten.   «I dag har vi for lite kunnskap om hvem disse barna er», sier hun. Forskningsprosjektet «Bergen barn» er en kartleggingsstudie, hvor hensikten er å beskrive fysioterapeuters praksis knyttet til oppfølging av barn 0-12 måneder i Bergen kommune. Bakgrunn for henvisning til fysioterapeut, hvem er det som henviser barna og hvilken oppfølging de får fra fysioterapeuter i Bergen kommune er spørsmål vi har belyst, sier hun.

Alle fysioterapeutene som arbeider med barn og unge i Bergen kommune deltok i en spørreundersøkelse i en periode på 4 måneder, fra 1.1.18-30.4.18. Totalt 175 barn deltok i studien, og de aller fleste ble henvist fra helsestasjonstjenesten.

Funn viser at over  halvparten av barna ble henvist til fysioterapeuten med spørsmål knyttet til spedbarnsasymmetri. Spedbarnsasymmetri, også kalt ”skjevt hode”, er en  omdiskutert  klinisk tilstand og det er stor usikkerhet  rundt utbredelse, alvorlighetsgrad, kliniske funn og behandling.  Handeland sier at det er viktig å ta foreldres bekymring til spedbarnsasymmetri på alvor, men våre funn viser samtidig at nesten halvparten av barna i studien ikke hadde hodeasymmetri.

Resultatene fra studien viser ellers at fysioterapeutene gir tiltak rettet mot at barnet skal oppnå en god motorisk utvikling, noe som er i tråd med kunnskapsbasert praksis. Kommunefysioterapeutene jobber aktivt med brukermedvirkning, og tiltakene retter seg i stor grad mot veiledning av foreldrene til barnet.

Kunnskap gir riktig tjeneste til riktig tid

Kunnskapen fra prosjektet er viktig for at vi skal bruke ressursene våre riktig ved å gi riktig hjelp til riktig tid, og være varsomme med å gi behandling til barn som ikke nødvendigvis har behov for fysioterapi , sier Hege Handeland

Rapporten « Bergen barn» er her gitt i helthet