God tilvenning til barnehagen

Å begynne i barnehagen er den første av mange overganger i barns liv.

Forskjellen fra senere overganger er at det er vanskelig å forberede små barn på denne overgangen. Ettåringene kan heller ikke spørre om det de lurer på. Vi må derfor bruke andre måter å trygge de yngste barna på slik at den første overgangen oppleves som trygg og god. Da er et godt samarbeid mellom foreldrene og oss ansatte viktig.

Noen barn slår seg raskt til ro og blir lett kjent med både voksne og barn i barnehagen. Andre bruker tid på dette, mens andre igjen kan raskt finne seg til rette for så å få en reaksjon etter en stund. Disse forskjellene må både foreldre og vi som ansatte ta hensyn til for å sikre alle barn en god opplevelse når de begynner i barnehagen.

Det er viktig for småbarna at en eller flere ansatte så raskt som mulig kan fungere som en trygg base for dem, slik at de har oss som ressurs tilgjengelig også når foreldrene ikke er i barnehagen lenger. Små barn trenger å være sammen med voksne de har nære og trygge relasjoner til for å ha det bra. Det betyr at oppstartdagene må brukes aktivt til å etablere kontakt mellom oss ansatte og de nye barna. Ved at vi ansatte er sammen med barn og foreldre under oppstartdagene, vil barnet få anledning til å bli kjent med rutinene i barnehagen og oss ansatte på en rolig og trygg måte.
Barnet får en kontaktperson som er tett på den første tiden, og etter hvert knyttes det kontakt med flere voksne på gruppen.

Vi legger opp til tre dagers tilvenning i vår barnehage, men i dialog med foreldrene utvider vi tilvenningen hvis vi ser at det er behov for det. Vi tilbyr også en oppstartsamtale for å avklare forventninger og spørsmål i forbindelse med oppstarten.

Å starte i barnehage er en stor overgang for barn. I starten kan det være godt for de yngste barna å ha kortere dager etter at de har begynt i barnehagen, dersom foreldrene får det til. Siden små barn har en hjerne som lett blir overveldet ved mange inntrykk, er det sannsynligvis slik at de blir spesielt slitne den første tiden mens de driver og venner seg til alt det nye.

Bringe- og hentesituasjon
Foreldrene vil bli møtt av en ansatt om morgenen slik at man får hilst på hverandre. Det kan være greit å utveksle informasjon, få vite om barnet har sovet dårlig, spist frokost el.l. Hvis barnet er lei seg når foreldrene går, sender vi gjerne en melding når barnet har roet seg.

Når det gjelder henting er hentesituasjonen om ettermiddagen en hyggelig situasjon for barn og foreldre, der man er glade over å se hverandre igjen. Men det kan være greit å vite at det også er vanlig at en del barn viser andre følelser, blir sinte eller begynner å gråte når foreldrene kommer. Dette kan de gjøre selv om de har vært blide og glade i barnehagen hele dagen. Det er helt normalt at små barn viser flere følelser overfor foreldrene enn de gjør overfor barnehageansatte. 

Høsten er alltid spennende, med mange nye bekjentskaper, og vi vil gjøre hva vi kan for at tilvenningen i barnehagen skal gå så bra som mulig.