I Bergen er det 15 private åpne barnehager i de fleste bydeler.
På fagdagen fikk deltakerne økt kunnskap om hvordan de kan organisere og lede samlingsstunder som fremmer fellesskapsfølelse og tilhørighet.
- Dette er første gang vi har arrangert en fagdag kun for styrere, barnehagelærere og assistenter i åpne barnehager. Derfor var det ekstra kjekt at alle de 15 åpne barnehagene i Bergen var representert på fagdagen. I tillegg var det deltakere fra åpne barnehager i et par av nabokommunene, forteller Gunnbjørg Aase, avdelingsleder i barnehagemyndigheten i Bergen.
Bergen har 15 private åpne barnehager i de fleste bydeler.
Hva er åpen barnehage?
Åpen barnehage er en pedagogisk virksomhet som ledes av en barnehagelærer. Åpen barnehage er en møteplass på dagtid for familier med barn i alderen 0-6 år. Foreldrene trenger ikke å søke plass for å delta. Åpne barnehager er gratis. I noen åpne barnehager må foreldrene betale litt for aktiviteter, mat og materialer (fra 5 kroner og oppover).
Eksempler på aktiviteter i åpen barnehage er samlingsstund, sang og musikk, litteratur og eventyr, kunst- og formingsaktiviteter, fysisk aktivitet og tur, matlaging og felles måltider.
Det som skiller åpen barnehage fra en ordinær barnehage, er at foreldre eller en annen voksen er til stede i barnehagen sammen med barnet. Foreldrene har selv ansvar for barnet sitt i lek og aktiviteter, og bidrar med å rydde og holde orden.
Åpen barnehage som rekrutteringsarena
I åpen barnehage får barna erfaring med sosialt samspill og lek før de starter i ordinær barnehage. Barna leker med andre barn og utvikler språklige, motoriske og sosiale ferdigheter.
I Bergen går nesten 97 prosent av barn i alderen 1-5 år i barnehage. Også i Bergen er det færre barn med minoritetsspråklig bakgrunn som går i barnehage, enn barn med norsk bakgrunn. I Folkehelseoversikten kommer det frem at rundt 10 prosent av barna i Bergen er vurdert til å ikke ha tilfredsstillende norsk språk ved skolestart. I enkelte bydeler er det så mange som 23 prosent.
- Å gå i barnehage er en måte å lære norsk på for barn med minoritetsspråklig bakgrunn. Ved å gå i åpen barnehage kan familier med minoritetsbakgrunn få informasjon og hjelp til å søke plass i ordinær barnehage, sier Gunnbjørg Aase.
Flerkulturelle foreldre deler erfaringer om møtet med norsk barnehage