Sandgotnabanen ble åpnet med et smell, show med Vestkant trial til lyden av ACDC på høyttalerne, rebus med Barnas turlag og is til alle barna fra Isbilen. Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke, åpnet banen sammen med byråd for arbeid, sosial og bolig, Ruth Grung.
Hva er på plassen?
– Vi er bare helt tilfeldig, synger Sturle Kvilekval fra Fjorden Baby! Men her på Sandgotna er ingenting tilfeldig, forteller seksjonsleder for Byliv, Karoline Kalstveit når hun ønsker folk velkommen til den nye plassen.
– Til og med el-skapet er malt i samme matchende grønnfarge som lekeapparatene, parkmøblene og lysarmaturene, kan prosjektleder for Barnas byrom i Bymiljøetaten, Alexandra Altermark fortelle.
Flere av utemøblene er gjenbruk fra midlertidige aktivitetsområder i Bergen.
De som bare vil ha et sted å være kan sette seg ned ved det store langbordet, her kan en skaffe seg nye bekjentskaper eller ta med seg gjengen på grillfest.
Snoren ble klippet og Sandgotnabanen åpnet, ved hjelp av Samti og Sarah fra elevrådet til Sandgotna ungdomsskole.
– Det her er vakkert, en perfekt bruk av plassen! Før var det ingenting her, forteller Samti.
– Nå er det en plass for alle – en plass vi kan samles, sier Sarah.
Smaksverkstedet kom med nybakte pizzaboller, laget på Elvetun, sammen med lokal ungdom. Oppskriften er laget av lokal ungdom.
Enklere og gøyere å gå
Tunge motbakker blir lettere når en kan leke på veien. Det skal være gøy å gå, og her kan de oppgraderte gangveiene også brukes til lek og intervalltrening.
Noen av veiene er malt med meter over havet, noen steder kan en hoppe lengdemeter og andre kan en minnes om nyere lokal musikkhistorie. Noen veier har fått impregnert sangtekster fra lokale artister, som rockebandet Fjorden baby!, pop-punkbandet John Olav Nilsen & gjengen og hip-hop-gruppen Dårlig Vane.
Ny belysning i området skal gi en opplevelse av trygghet når du ferdes i området.
Den totale prislappen på ca. 10 millioner kr er finansiert over midler fra ulike budsjettmidler, hvorav 15 prosent er statlige tilskuddsmidler via Områdesatsingen, og resterende 85 prosent er dekket av kommunale midler, fordelt på mobilitetstiltak og Barnas Byrom.
Hvordan ble plassen slik?
Det er mange som har vært med på å forme plassen slik den ble til slutt: Områdesatsingen i Loddefjord og Olsvik har vært en pådriver for prosjektet. Verdifulle innspill har kommet fra skolene, Vestkant Trial, Elvetun ungdomshus, de som bor her – barn, ungdom og voksne.
Det har vært viktig å lage en plass som er best mulig for flest mulig, så forhåpentligvis har alle fått litt av det de ønsket seg.
Prosjektet er tegnet av Norconsult AS, og bygget av Anleggsgartner Svein Boasson AS.
Tusen takk til alle som har bidratt i prosjektet!