Det er funnet DNA-spor av havnespy i Vågen, men det er foreløpig ikke bekreftet funn av etablerte kolonier i Bergen Havn. Dette betyr at vi ikke har funnet håndfaste bevis på at havnespy har spredd seg hit enda, og funnene av DNA-spor kan for eksempel ha kommet fra en koloni av havnespy festet på et skip som har vært innom Bergen. Dette må undersøkes videre, og Bergen kommune skal kartlegge hele Bergen for havnespy i løpet av sommeren. For å unngå spredning, må vi vite hvor det er forekomster av havnespy og begrense trafikk til og fra disse områdene.
Kan endre marine økosystem
Havnespy (Didemnum vexillum) er en kolonidannende sjøpung som er uønsket i norsk natur. Den har stort potensial for å endre marine økosystem ved at den legger seg som et teppe over stein, tare og fastsittende dyr. I norske sjøområder har den antagelig ingen naturlige fiender som kan begrense utbredelsen.
Vær på vakt i områder med havnespy
Alle har ansvar for å bidra til å hindre spredning av fremmede arter. Miljødirektoratet ber derfor om at trafikk til og fra områder med havnespy begrenses. Du bør også unngå bruk av anker og fiskeredskaper som er i kontakt med sjøbunnen i områder med havnespy.
Havnespy kan forveksles med brødsvamp, men det er noen ulikheter å se etter. Følgende egenskaper finner man hos havnespy, men ikke hos brødsvamp:
- små stjerneformede åpninger
- glatt, litt ru overflate
- årenett
Dette gjør du hvis du oppdager havnespy
- Meld ifra om funn på Artsobservasjoner eller Dugnad for havet.
- Unngå oppankring og bruk av fangstredskap på sjøbunn i områdene hvor arten er registrert.
- Oppdager du havnespy på båten, tau, brygge eller lignende ønsker vi at du skal gjøre et eller flere av følgende tiltak:
- Hold om mulig båten eller utstyret på land en uke.
- Spyl eller skrap båten eller utstyret, men sørg for at ikke spylevann eller avskrap går på sjøen.
- Plasser om mulig båten eller utstyr i ferskvann i minst seks timer.
Slik sprer havnespy seg
Havnespy spres på to ulike måter: ved å slippe ut larver som følger strømmen videre, og ved å kutte av en del av kolonien som vokser videre som en ny koloni. Havforskningsinstituttet følger spredningen nøye, og artsobservasjoner kan følges på Artsdatabankens nettside.
Originalt stammer arten fra Japan, men spres nå til andre deler av verden. Den ble oppdaget for første gang i Norge november 2020 i Stavangerområdet, og har siden blitt funnet i Egersund, Haugesund, Karmøy, Skipavika og på Askøy med flere lokaliteter i Hauglandsosen.
Les mer om havnespy
- Se mer informasjon om havnespy på Miljødirektoratets nettsider og hos Statsforvalteren i Vestland.
- Rapporten fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) kan lastes ned her.