En gruppe barn står med hendene i været på Tollbodkaien.
Tirsdag 18. mars var 4. trinn fra Ulsmåg skole bydetektiver.
Bilde: Anette Skår

Bydetektivene: Barn bidrar til utformingen av byrom

Den siste måneden har fem skoleklasser deltatt som bydetektiver på Nordnes.

Bymiljøetaten er godt i gang med prøveprosjektet "Gåbypiloten", som skal gjøre forholdene bedre for gående på Nordnes og fremme gange som transportform året rundt. Prosjektet startet høsten 2024 og skal vare til våren 2026. 

Som en del av medvirkningsprosessen har Bymiljøetaten inngått et samarbeid med Barnas Kulturhus om formidlingsprogrammet Bydetektivene, for å sikre at barn og unges stemmer også blir hørt. Her har engasjerte elever fra barneskolen kommet med kreative forslag til forbedring av ulike byrom. 

En gutt klatrer i et tre.
Barn elsker å klatre i trær!
Bilde: Anette Skår

Skal inspirere til lek og bevegelse

Med prosjektet ønsker Bymiljøetaten å utvikle et konsept for en barne- og ungdomsvennlig rute fra Byparken til Aktiv tollbodkai, sentrumslekeplassen på Nordnes. Målet er at ruten skal invitere til lek og aktivitet i hverdagen, og gjøre turen til og fra lekeplassen mer spennende. Hvem er vel da bedre til å bidra med ideer enn barna selv? 

– Barn vet best når det kommer til hva som får dem til å ville gå og oppholde seg i et byrom, sier Nora Erland i Bymiljøetaten. 

En skoleklasse ser på kart over byen på storskjerm.
Bilde: Anette Skår

Samarbeid med Barnas kulturhus

Bymiljøetaten har samarbeidet tett med Barnas Kulturhus, og fem skoleklasser fra 4.–5. trinn har vært med som bydetektiver. To ganger i uken fra 11. mars til 27. mars, kom ulike skoleklasser til kulturhuset, hvor de fikk lære, leke og utforske ulike steder på Nordnes. Med nysgjerrighet og fantasi har de sett på hvordan byen kan bli et bedre sted for barn og unge. 

Barn sitter på en benk ute og tegner.
Labyrinter, sittegrupper for voksne og små kiosker var blant ideene elevene tegnet.
Bilde: Anette Skår

Kreative forslag gjennom aktivitet 

Barna fikk først en innføring i byggeteknikk og arkitekturhistorie. De ble introdusert for forskjellige byggemetoder og konstruksjoner, slik at de kunne få en bedre forståelse før de kom med egne ideer. De lærte om begreper som «lekeakse», og ble mer bevisste på hva som kanskje mangler i byrommet. 

Etter introduksjonen på Barnas kulturhus gikk barna ut i byrommet for å utforske valgte lokasjoner mellom Byparken og Tollbodkaien. Tegnesaker og tegnetavler ble med, og de unge bydetektivene fikk sitte rundt i området og bruke kreativiteten. 

– Vi fikk mange kreative og nytenkende innspill gjennom tegninger og idéarbeid. Blant forslagene fant vi alt fra egne tegnevegger i byrommet, sjakkspill, insektshotell, hinderløype og klatrevegg, forteller Nora.

Dette gir Bymiljøetaten verdifulle innspill til hvordan gangveien kan fylles med opplevelser, aktivitet og lek, og tas med videre i arbeidet. 

Nærbilde av en tegning som viser balansestang og zipline.
Denne eleven ønsker seg trampoline, balansestang og zipline.
Bilde: Anette Skår

Veien videre

Bymiljøetaten skal nå samle og sortere ideene barna har kommet med. 

– For å vurdere hvilke forslag som går an å gjennomføre, er det viktig å samarbeide med de som forvalter byrommene. Vi må også undersøke om noen av forslagene krever midlertidig leie av areal, avhengig av størrelse og utforming av tiltakene, forklarer Nora.

Hva er Bydetektivene? 

  • Bydetektivene er et formidlingsprogram utviklet av Barnas Kulturhus.
  • Gjennom programmet lærer de om byggeteknikk og arkitekturhistorie, samtidig som de leter etter spor og detaljer i byrommet. 
  • Gjennom samarbeidsprosjektet til Bymiljøetaten og Barnas kulturhus, har elever fra Midtun skole, Sædalen skole og Ulsmåg skole deltatt som bydetektiver. 

 

Saken er skrevet av Anette Skår.