frossen utekran
NEI: Ikke la kraner stå å dryppe eller renne for å unngå at rørene fryser!
Bilde: AdobeStock

Er du en frosttapper?

Den første frosten har meldt sin ankomst. Har du husket å ta inn alt som ikke tåler frost? Fall heller ikke for fristelsen til å frosttappe. Det er verken lov eller nødvendig.

Rimfros i gress
Rimfrost er vakkert, men det er ikke frosne rør!
Bilde: Trude Haugen

Gradestokken kryper nedover. Rimfrost dekorerer busker og trær, og vann fryser på vann, bekker og tjern. Vakkert! Noe som ikke er like vakkert, er frosne vannrør. 

Tidligere lot man gjerne vannet dryppe eller renne for å unngå at vannet frøs. I dag er frosttapping verken lov eller nødvendig, og det øker vannforbruket betydelig i kuldeperioder.

Ulovlig!

Frosttapping er en gammel metode som ble brukt for å unngå at vannet frøs. Man lot rett og slett kranene stå og dryppe eller renne for å unngå at vannet frøs. Dessverre ser vi at flere benytter seg av denne metoden fortsatt. Vi ser at vannforbruket går unormalt mye opp i kuldeperioder, spesielt i nordlige og sørlige deler av kommunen vår. 

dryppende kram
Å la vannet dryppe/renne for å unngå at vannrør fryser er ikke lov!
Bilde: AdobeStock

Frosttapping er nemlig ikke tillatt i henhold til sanitærreglementet for Bergen kommune. Abonnentene forplikter seg til å ikke sløse med vann, som for eksempel ved å la en lekkasje stå ureparert eller la kranen stå og renne. 

Unngå frostskader på vannrør

Når vann fryser til is, øker volumet med cirka ti prosent. I et lukket rør vil trykket stige helt til noe brister. Det er derfor viktig å ta noen forholdsregler for å unngå at rørene fryser i kulda. Her er noen tips:

  • Unngå at det blir for kaldt i rom med rørledninger. Sørg for at temperaturen holder over ti grader
  • Vannrør trenger god isolering, så ikke plasser de i kalde kjellere, kalde gulv eller i tak/loft hvor temperaturen kan krype under  tre grader
  • Lukk vinduer og ventiler i nærheten av vannrør på det kaldeste, og unngå kald trekk
  • Steng stoppekranen om du skal være borte lenge, og få gjerne noen til å se til huset ditt 
  • Tøm og steng vannet i utekran før frosten setter inn på høst/vinter
  • Sørg for at vannledninger ligger på frostfri dybde og er godt isolert for frost
  • Rør bør tømmes og stoppekran være stengt i hus som skal stå tomme om vinteren – og husk frostvæske i alle vannlåser!

Om uhellet er ute

Kommunen eier og drifter vannledninger som ligger i offentlig vei. Som huseier er du selv ansvarlig for vannrør derfra og til og i huset ditt

Er vannrør allerede frosset, er det viktig at hovedstoppekranen er stengt før du starter opptiningen. Etter opptining åpnes hovedstoppekranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasje. 

Er vannrør allerede skadet, er det viktig at du tar kontakt med rørlegger. For flere tips og råd, se veilederen til Sintef.

Nyt den kalde og vakre tiden – forhåpentlig uten frostskader på verken vannrør eller deg selv.

Sprukket vannrør
Dette vil vi helst unngå!
Bilde: iStock

Kan vi nå deg?

Vi ønsker å informere direkte dersom det skjer noe viktig som berører deg. Sørg derfor for at vi har oppdatert kontaktinformasjon på deg.

Døgnåpen Vaktsentral Tlf. 55 56 78 15 / 55 29 11 10