Dronebilde over Slettebakken bossdeponi.
Dronebilde over Slettebakken deponi tatt i oktober 2020 viser mye aktivitet.
Bilde: Drange Maskin AS

Et aktivt år på Slettebakken bossdeponi

Det har skjedd mye på Slettebakken i 2020. Les om det viktigste som har skjedd her.

Les oppsummeringen av året som gikk.

Kontakt med innbyggerne 

I vinter inviterte  Plan- og bygningsetaten og Bymiljøetaten til folkemøte på Slettebakken skole, hvor 200 naboer dukket opp. I februar var de samme etatene på plass med informasjonsstand på Sletten senter.

Bymiljøetaten jobber med å fjerne det gamle bossdeponiet, mens Plan- og bygningsetaten har ansvar for å utvikle en områdeplan for Slettebakken.

Informasjonsmøte på Slettebakken skole.
Vinteren 2020: Informasjonsmøte på Slettebakken skole med et oppmøte på omtrent 200 naboer.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø
Informasjonsstand på Sletten senter.
Februar 2020: Vi gjennomførte to dager med informasjonsstand på Sletten senter. På grunn av pandemien ble planlagt oppmøte i mars avlyst. Informasjonsplakatene fikk henge til høsten.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

I høst har vi hatt besøk av byggfagstudenter fra Høgskulen i Vestlandet og elever fra Slettebakken barneskole, som startet et eget skoleprosjekt. 

Studenter fra Høgskulen på Vestlandet får omvisning på Slettebakken.
Studenter fra Høgskulen på Vestlandet fikk en omvisning på anleggsområdet til deponiet.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø
Elever fra Slettebakken skole vasker funn fra rene masser.
Elever fra mellomtrinnet på Slettebakken skole var på besøk, og fikk lete etter skatter fra gamle dager, i en haug med rene masser på deponiet.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Ved arbeid som har pågått lenger enn vanlig og/eller har påvirket trafikken, har det blitt sendt ut SMS-varsel til naboer.  

De som har vært spesielt interesserte i hva som foregår på deponiet, har fulgt med på Instagram: @slettebakken_deponi. I 2020 ble det også opprettet en Facebook-side: Slettebakken bossdeponi.  

Graving sprengningsarbeider på Slettebakken.
Graving og sprengningsarbeid for å etablere overvannsgrøft.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

På deponiet 

Før arbeidet med å fjerne deponiet kunne begynne, måtte det flere tiltak til: gassmåling, inngjerding av anleggsområdet, etablering av midlertidige gangveger og informasjon ut til naboer.  

Drange Maskin AS vant konkurransen om å lage overvannsgrøft, og arbeidet med å få ned vannstanden oppå bossdeponiet.  Dette arbeidet pågikk i omtrent et halvt år, fra vår til høst 2020. 

Gravemaskin og haug med masser på deponiet.
Masser med ulik grad av forurensning ble levert til dem som var med i pilotprosjektet, og ønsket seg jobben med å fjerne hele bossdeponiet.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Det var 12 firma som ønsket jobben med å fjerne bossdeponiet, og 5 firma som fikk være med i pilotprosjektet. De 5 fikk utdelt omtrent hundre tonn hver med masser for å teste ulike metoder for sortering og behandling av avfall. Dette danner igjen grunnlaget for tilbudene deres på jobben med å fjerne hele deponiet. Nå står det mellom 4 firma, og snart velges partner som blir tildelt oppgaven.   

Tveitevannet 

Vann i rensekontainer.
Vannet som pumpes opp fra deponiet må renses før det slippes ut i Tveitevannet.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø

Det har blitt tatt flere vann- og sediment-prøver i Tveitevannet. Dette gjør vi for å sjekke forurensning i vannet før, underveis og etter arbeidet med deponiet er ferdig. Det ble også tatt prøver av innløp og utløp til Tveitevannet, i tillegg til prøver i sandfangene rundt vannet.

Bergen kommune vil unngå at Tveitevannet blir mer forurenset. Prøvene tatt i år viser at vannet som renner fra bossdeponiet er ganske rent, og at arbeidet på Slettebakken ikke har påvirket dette i vesentlig grad.

Bymiljøetaten legger ut tester i Tveitevannet.
Vår 2020: Legger ut sedimenttester i Tveitevannet.
Bilde: Margrethe Vikan Sæbø