Bergen kommune har et mål om å være et lavutslippssamfunn innen 2030. Som en del av dette arbeidet, lanserte Bergen kommune "Klimanorm Bergen" i 2023. Verktøyet brukes i plan- og byggesaker for å kunne gjøre gode klimavurderinger så tidlig som mulig i arbeidet.
Fire hovedtema
Klimanormen er et verktøy som skal hjelpe forslagsstillere å svare ut klimabestemmelsene i kommuneplanens arealdel. Klimanormen består av 14 kriterier fordelt på fire temaer: Mobilitet, arealbruk, energi og materialer. Disse kriteriene skal benyttes for å vurdere løsninger som gir det beste resultatet klimamessig.
Etter en evaluering med mange gode innspill våren 2024, har Plan- og bygningsetaten nå lansert versjon 2.0 av klimanormen. Kriteriene er de samme som før, men det er gjort flere forenklinger og oppdateringer av sjekklister.
De største endringene er:
- Oppdatert sjekkliste for tiltak som sikrer gode gangforbindelser
- Forenkling og justering av poengskala for bilrestriktive tiltak
- Oppdatert sjekkliste og poengskala for etablering av vegetasjon som binder karbon
- Ny poengskala for massehåndtering
- Deling mellom nybygg og eksisterende bygg for kriteriet for ombruk av materialer
- Justering av poengskala for fleksible bygg i fremtiden
- Endring i oppfølgingen av mange av kriteriene
- Endring av noen overskrifter og mindre tekstlige endringer/utdypninger
Hva betyr endringene for deg?
Både utbyggere, planleggere og kommunens saksbehandlere bruker klimanormen.
Vi kommer til å ha en kort overgangsperiode der man kan benytte gammel klimanorm. Dersom du allerede har sendt inn endelige dokumenter til behandling i reguleringsplanen, trenger du ikke oppdatere til ny versjon.
Dersom du ikke har sendt inn dokumenter til neste milepæl i saksbehandlingen, bør du oppdatere til versjon 2.0. Tilpasninger kan vurderes etter avtale med saksbehandler i hver enkelt sak.
Her finner du mer informasjon om klimanormen og klimagassberegninger