På Slettebakken bossdeponi fikk klasse 5a og 5c en rundtur på deler av anleggsområdet der det ikke pågikk graving. Bakgrunnen for besøket var en forespørsel fra en lærer ved et folkemøte i februar.
Hva er det som ligger under fotballbanen vår?
Elevene hadde mange spørsmål om bossdeponiet, hva som skjer der og om fremtidens Slettebakken. Til slutt fikk klassene hver sin haug av rene masser å lete etter skatter i. Det var stor begeistring over funnene, som de fikk ta med seg tilbake til skolen. Der ble alle gjenstander vasket og utstilt.
Helt topp naturfagundervisning
Elin Kjetland er kontaktlærer for klasse 5c.
– Dette er helt topp naturfagundervisning! Vi på Slettebakken skole liker å gå inn i fag på ordentlig, og ikke bare å tegne på tavlen. Så det var utrolig kjekt å få treffe dere og komme på besøk på deponiet. Vi har snakket om at det har vært myr der oppe, og hvordan det har påvirket forråtnelsen på avfallet, 5. trinn synes også det er spennende å sette det i sammenheng med påvirkningen på Tveitevannet, forteller Kjetland entusiastisk.
– Vi håper at vi kan ha en utstilling i januar, hvor vi kan invitere foreldrene. Før den tid skal vi levere gjenstandene til eldresenteret. De ønsket å få kunne ta og føle på tingene og se dem på nært hold. Vi håper at de kan svare på hva som har vært på boksene og krukkene.
Forsker på bosset
På skolen forsøker de to klassene å finne ut hva gjenstandene er, og hvor de kommer fra. Alle gjenstander måles og kategoriseres.
– Vi har sett at alt vi finner er norskprodusert, noe vi lærere synes er spennende. En av elevene fant en gammel porselenskopp fra Terminus, han mente at han virkelig hadde funnet en skatt.
Elevene fotograferer alle gjenstandene, slik at skolen kan ta vare på fotodokumentasjonen videre. Etter endt utstilling får nemlig elevene ta med seg funnene sine hjem.
– Vi har også invitert BIR til å komme og snakke om hvordan vi sorterer i dag.
– Videre hadde det vært gøy å forske på hva de spiste på den tiden deponiet var i bruk.
Prosjektgruppen Slettebakken deponi håper at elevene har fått et lite innblikk i arbeidshverdagen på Slettebakken deponi, og lært mye om miljø og sortering og ikke minst norsk avfallshistorie.
NB. Massene elevene fikk rote gjennom var rene masser uten forurensning. Alle fikk utdelt arbeidshansker og refleks-vest som ble brukt under besøket.