En liten kalv snuser på en bil i mørket.
En liten kalv er ekstra vanskelig å oppdage i mørket.
Bilde: Terje Wangsholm

Høysesong for påkjørsler av hjort – her er det størst risiko

Flere tusen hjort blir påkjørt hvert år, og i oktober og november er risikoen for påkjørsler størst.

En hjort løper på gresset.
Det er svingninger fra år til år, men trenden er at antall viltpåkjørsler øker.
Bilde: Atle Skjærlie

Dagene blir mørkere, sikten dårligere, veiene våtere, og paringssesongen får hjorten til å bevege seg mer. Ved å vite hvor man skal være oppmerksom på hjort, og hva man skal gjøre etter en eventuell påkjørsel, kan du redde liv.

–  Det er viktig å melde fra, også om hjorten forlater plassen. Hjorten kan ha store indre skader selv om den løper fra plassen tilsynelatende uskadet, sier viltforvalter Caroline Christie i Bymiljøetaten.

En flokk hjort i skogen.
Brunsten (løpetiden) hos hjorten er på høsten. Det fører til mer bevegelse i dyrene.
Bilde: Anders Søyland

Hvor bør du være særlig oppmerksom på hjort?

Det skjer mange flere påkjørsler på senhøsten og vinteren. Særlig når det er mye snø kan hjorten trekke ut mot veiene hvor det er lettere å bevege seg. Det er størst risiko for påkjørsler når sola står lavt på himmelen, i de to-tre timene etter soloppgang og før solnedgang.  Du bør være ekstra oppmerksom på hjort nær skog og vassdrag, og tilpasse farten der det er satt opp fareskilt. 

–  Viltpåkjørsler skjer typisk der fartsgrensen er over 60 km/t, og der det er skog og/eller innmark/beiteområde langs veien, forklarer Christie. 

Hva gjør du hvis du har kjørt på en hjort? 

Er uhellet ute har du som sjåfør varslingsplikt. Ved en påkjørsel må du følge denne sjekklisten:

  1. Kontakt 113 dersom det er behov for akutt hjelp, og gi førstehjelp hvis det er skadede personer.
  2. Ring politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen.
  3. Merk påkjøringsstedet tydelig. Du kan for eksempel henge opp en pose, eller lage en liten markering av stein eller annet som er synlig for ettersøksmannskapet.
  4. Observer så mye som mulig om dyret. Prøv å legg merke til om hjorten hadde gevir, og om den var liten eller stor. Var dyret synlig skadet, og hvilken retning løp det? 
  5. Følg aldri etter et skadet dyr selv. Det kan både være farlig, og gjøre det vanskeligere for ettersøkshunden.
I kartet er det markert hvor risikoen for påkjørsel av hjort er størst. Spesielt utsatt er Askøyveien (før Olsviktunnelen ut mot Asløyboren), Arnavegen mellom Vågsboten og Gaupåstunellen, ved Lyngbø etter Damsgårdstunnelen mot Sotra (mellom Gravdalsvannet og Lyngbøvatnet) og strekket langs Haukåsmyene ut forbi Hordvik.  Andre områder man må være særlig oppmerksom er Fanaveien forbi markene på Stend, veien langs Kalandsvannet, Hardangervegen ved Helldal og før avkjørselen mot Festtangen i retning Arna.
De fire markerte områdene har spesielt høy risiko, men alle veiene markert med rødt er steder du bør være litt ekstra på vakt.

Hvor er det størst fare for påkjørsler i Bergen?

I Bergen er det enkelte strekninger som er mer utsatte enn andre. På kartet nedenfor ser du fire områder med høy risiko for viltpåkjørsler: 

  1. Strekket langs Haukåsmyrene ut forbi Hordvik 
  2. Blindheim–Vågsbotn
  3. Lyngbø, mellom Gravdalsvatnet og Lyngbøvatnet 
  4. Askøyveien – partiet rett før Olsviktunnelen retning nord

Saken er skrevet av Emma Charlotte Sætrevik Helliesen.