Mann med arbeidsjakke og hjelm smiler til kamera, ser et uferdig grindbygg i bakgrunnen.
– Grindbygget vil gjøre det lettere å ta seg en rast i all slags vær. Det vil også gjøre det enklere å skifte for de som vil bade, sier prosjektleder Gunnar Rise, som har tatt turen til Storavatnet for å avtale de siste detaljene med tømrer og byggeleder.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

Nytt grindbygg ved Storavatnet i Loddefjord

Det populære friluftsområdet og badeplassen ved Storavatnet i Loddefjord har nå fått et nytt grindbygg.

Grindbygget sett bakfra, med utsikt mot et vann, to bygningsarbeidere legger tak på.
Grindbygget får kledning på baksiden bygget. Resten av bygget er åpent og gir god utsikt til Storavatnet og nærområdet.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

I 2023 ble det gamle pumpehuset som stod ved Storavatnet fjernet. Dette har gitt bedre solforhold og mer plass til aktiviteter.

Enkle tiltak som kan gjøre en stor forskjell for turfolk og badegjester

Drone bilde av badeområdet, en vei, åpen plass med et bord, en liten slette med gress, og et større jorddekt området uten gress.
Slik så friluftsområdet ut etter at pumpehuset som lå på det brune området til høyre for veien ble fjernet.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

Prosjektleder Gunnar Rise og byggeleder Endre Hausvik i Bymiljøetaten har tatt turen til Storavatnet for å avtale de siste detaljene i byggingen av grindbygget med tømrer. Det gjenstår å sette opp benker, bord og knagger, samt å fullføre deler av kledningen og å beise grindbygget.

Et uthus i tre, nærbilde av en trenagel som binder hovedkonstruksjonen sammen
Grindbyggteknikken innebærer å sette sammen tømmerstokker til rammer bundet med horisontale bjelker, noe som skaper en sterk struktur som tåler vær og vind. Det er ikke vanlig å bruke spiker i hovedkonstruksjonen i grindbygg, i stedet brukes trenagler laget av hardt tremateriale.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

 – Området er mye brukt, spesielt av  folk i nærområdet. Grindbygget vil gi ly for regn og vind. Det blir sitteplasser, avskjerming for å skifte klær, og knagger for å henge fra seg klær og håndklær. Enkle tiltak som dette kan gjøre en stor forskjell. Jeg gleder meg til å ta en dukkert her en nydelig sommerdag,  sier prosjektleder Gunnar Rise. 

I tillegg til grindbygget har Bymiljøetaten laget en enkel bålplass ved vannet og lagt ut noen store steiner til å sitte på. Det er også tidligere satt opp en grill og benkebord i området av Bergen og Omland friluftsråd, som drifter området.

Byggeprosjekt med bidrag fra friomsorgen

Hovedkonstruksjonen av grindbygget er bygget av friomsorgen, som er en del av kriminalomsorgen. Friomsorgen har ansvar for samfunnsstraff, som brukes for mindre alvorlige lovbrudd som et alternativ til fengsel. 

Entreprenør Gravdal Hage og Anlegg har lagt tak og kledning på bygget. Nå skal de bygge benker og bord, samt beise bygget. De står også for steinarbeidet med bålplassen og sittesteinene i terrenget. 

Hvorfor gjør vi dette?

Friluftsområdet ligger i et områdesatsingsområde og kan gi et positivt løft til lokalmiljøet. Tiltakene støtter opp under Bergen kommunes naturstrategi. 

Hvordan komme seg hit?

Vi anbefaler å bruke offentlig transport, da det er begrenset med parkeringsplasser i området. Nærmeste adresse er Ægirs vei. Ta buss nummer 3 fra Bergen sentrum til Vestkanten. Bytt der til buss nummer 41 og gå av på Storaholtet busstopp. Derfra tar det cirka 5 minutter å gå til friluftsområdet ved Storavatnet. Følg turveien gjennom skogen vestover. Veien er noe ulendt og derfor lite egnet for barnevogner og rullestoler. En mer tilgjengelig vei er fra busstoppet Hetlevikåsen, med en gangtid på cirka 9 minutter.

kart tilkomst fra busstoppet til storavatnet
Kart som viser den korteste adkomstveien gjennom skogen fra Storaholtet busstopp til friluftsområdet ved Storavatnet.
Bilde: Google
kart over området
Kart som viser en slakere og mer rullevennlig vei fra busstoppet Hetlevikåsen til friluftsområdet ved Storavatnet.
Bilde: Google

Flere bilder

Tre menn i arbeidsklær sitter på en benk ved et bord med målestokk og diskuterer
Det er mange problemstillinger i et prosjekt. Her prøvesittes høyden på et annet benkebord for å finne riktig høyde til benken til grindbygget. Til venstre ser vi byggeleder Endre Hausvik, prosjektleder Gunnar Rise, og tømrer Dennis Guhl i Gravdal Hage og Anlegg.
Bilde: Andrea Friestad Nyland
En mann med arbeidsjakke og hjelm sitter på en stein, og later som han varmer seg over en bålplass som er laget ved at vi har gravd oss ned i terrenget og lagt steiner rundt.
I tillegg til grindbygget er det laget en enkel bålplass med naturlige sittesteiner rundt.
Bilde: Gunnar Rise
To menn i arbeidsklær som graver opp gress.
Byggeleder Endre Hausvik og anleggsgartner Bård Rinke fra Gravdal Hage og Anlegg bearbeider terrenget før utplassering av sittesteiner på gressflaten.
Bilde: Gunnar Rise