Mange mennesker, flere i regnklær foran fontenen påskrudd med vann, i Nygårdsparken
Store og små møtte opp da nedre del av Nygårdsparken ble offisielt åpnet fredag 7. juni.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

Se hva som er nytt i Nygårdsparken

For tre år siden startet arbeidet med parkens nedre del. Fredag 7. juni feiret vi at parken har blitt en enda bedre park for aktiviteter og gode oppholdsplasser.

Fontenen i Nygårdsparken, med byråden foran som klapper og spiller, vi ser også andre folk rundt som klapper
– Nygårdsparken er nå den folkeparken vi ønsket å gjenskape – et sted der alle kan møtes, sa byråd for byutvikling, Christine Kahrs.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

Nygaards Bataljon ga en høytidelig start på arrangementet, og regnet sluttet til stor glede for alle oppmøtte denne regnfulle fredagen. 

8 buekorps gutter med trommer, hilser. Selskaptelt med musikere ved siden av.
Nygaards Bataljon åpnet arrangementet med stolthet og tradisjon.
Bilde: Geir Haveraaen

–  Vi vil at alle bergensere skal kunne ha daglig kontakt med natur, og da er det viktig med parker og grøntområder som dette, så sentralt i byen. Parken begynte å bli veldig nedslitt, så det var behov for en oppgradering, sa byråd for byutvikling, Christine Kahrs.

Nygårdsparken er den største parken vi har i Bergen, og den skal være en folkepark og et møtested for alle, sommer som vinter. Til og med Edvard Grieg har stått bak en festival i Nygårdsparken.

Bilde fra nedre del av Nygårdsparken, store vakre trær i grønt og mørke lilla,  lilla blomster og vann i Nygårdsparken, blå himmel
Det har vært viktig å bevare historien, den engelske landskapsstilen, og parkens biologiske mangfold i arbeidet med opprustingen av Nygårdsparken.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

– For 126 år siden ble det arrangert en stor musikkfestival her i parken, hvor selveste Edvard Grieg var initiativtaker. For å hylle parken spiller vi en sang av Grieg, Norsk dans nr. 2, også kjent som "Isbil-sangen", sa musiker Tarjei Vatne til stor glede for barna til stede. 

Ny naturlekeplass, fontene, og toaletter

Parkens øvre del har tidligere blitt pusset opp og stod ferdig i 2017. I 2021 startet arbeidet med parkens nedre del. 

Bilde ovenfra av Nygårdsparken og fontenen med vann. Flere mennesker står rundt fotnenen og det er satt opp to telt
Fontenedammen er rehabilitert og parken har fått fontenen den fortjener.
Bilde: Geir Haveraaen

– Mye av arbeidet som er gjort, er infrastruktur under bakken. Det som er synlig, er blant annet oppgraderte stier, trapper, murer og beplantning, noe ny belysning og utendørs møblering. Det er også anlagt bedre strømtilførsel for konserter og arrangementer, fortalte direktør i Bymiljøetaten, Lise Reinertsen. 

To svarte runde lekehuler som barn kan klarte inni
Parken har fått en ny naturlekeplass.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

Den midlertidige barnehagen ved Gartnerboligen er blitt fjernet, og i stedet har parken fått en ny naturlekeplass. På åpningsdagen kunne  Reinertsen også, komme med den gledelige nyheten om at de permanente offentlige toalettene i Gartnerboligen nå står ferdige. 

hvit telt, musikere på scenen, to musikere har på fargerike regnhatter.
Michael Chauvet Jørgensen og bandet hans hadde med seg gjestene Tarjei Vatne og Leslie Egerer som stod for musikken på åpningen
Bilde: Andrea Friestad Nyland

–  Det som har vakt størst interesse er imidlertid rehabilitering av fontenedammen og den store fontenen. Fontenen kom på plass i april og er en gjenskapning av den opprinnelige historiske fontenen som stod i parken, sa Reinertsen.

Scenetelt med musikere i bakgrunnen og hirstoriker Jo Gjerstad som  som forteller fra scenen
Lokalhistoriker Jo Gjerstad fortalte engasjert om historien til Nygårdsparken. – Parken var viktig for barna da min far vokste opp. De bodde i trange leiligheter, og parken var deres hage. Akebakken i parken ble kalt “Døden”, sa Gjerstad.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

Ny historisk fontene – resultat av et omfattende detektivarbeid

Den gamle opprinnelige fontenen i Nygårdsparken på 1880 tallet
Den opprinnelige fontenen ble gitt i gave av konsul Christian Børs og stod klar til åpningen i 1885. På 1960-tallet forfalt fontenen og ble demontert, men en ny mindre fontene ble satt opp til 100-årsjubileet i 1985, skjenket av Det nyttige Selskab.
Bilde: UiB, Marcus

Den opprinnelige fontenen forsvant sporløst etter at den ble demontert på 1960-tallet. Da Bymiljøetaten skulle oppgradere parken i 2021, etterlyste etatsdirektør Reinertsen derfor spor etter den opprinnelige fontenen i media. 

En mann med hatt og briller smiler foran en fontenen med vann.
Arkitekt Aksel Ervik foran den nye fontenen. Han kommer opprinnelig fra Stadlandet og har tidligere bodd i Bergen i 7 år.
Bilde: Andrea Friestad Nyland

– Jeg hadde egentlig ikke trodd at vi skulle få så mange tips, men jeg tenkte at det var verdt et forsøk. Det var derfor helt utrolig da arkitekt Aksel Stave Ervik tok kontakt og fortalte at han hadde greid å spore opp en lignende fontene i Riga etter et omfattende detektivarbeid, sa Reinertsen.  

Fontenefunn i Riga

Ervik satt på kontoret sitt i Storbritannia da han leste etterlysningen. Han jobber til daglig hos Craig Architects med skulpturkunst, fontener og bronsekunst. Han følte at her kunne hans kompetanse være til nytte. 

Det krevde mye googling, lesing av gamle kataloger  og virtuelle vandringer gjennom parker. I tillegg til samtaler med forskjellige kommuner i Europa. Til slutt fant jeg det som sannsynligvis er den eneste gjenstående kopien i Riga i Latvia, fortalte Ervik.

Ervik sammenlignet bilder av fontenen i Riga med gamle bilder fra Bergen, og innså at dette er den samme fontenen, men i en annen versjon.

Aksel Ervik var til stede på åpningen og holdt et foredrag for en fullsatt sal på Cornerteateret.

–  Jeg er veldig glad for at kommunen valgte en rekonstruksjon.  Det synes jeg gir veldig mye mer tilbake til Nygårdsparken enn det jeg tror noe annet kunne gjort, sa Ervik. 

Dame som smiler, står inne rosa vegg i bakgrunnen, briller på
– Jeg er veldig begeistret. Vi var en liten turgruppe som så fontenen i parken for første gang, og det var slående rett og slett. Vi ble dypt imponert. Jeg tenker at dette er vannkunst! sa Kristen Engelsen som hørte foredraget om fontenen på Cornerteateret .
Bilde: Andrea Friestad Nyland
9 personer på scenen som har fått blomster
Fra høyre: Byråd Christine Kahrs, arkitekt Aksel Ervik, prosjektleder Signe Wie og byggeleder Erlend Tonning i Bymiljøetaten, Merete Gunnes fra TAG Arkitekter, Knut Berland fra Bergen Rørteknikk, John Ivar Rosten og Kjell Arne Johnsen fra anleggsgartner Boasson AS.
Bilde: Andrea Friestad Nyland