lokalet til Byarkitekten.Hvitt tak med spotlights.Bakerst til vesntre mørkhåret kvinnei svart jakke i samtale med mann i svart genser og lyshåret dame i beige jakke og hvite benklær. Bildeskjerm mellom dem. Publikum med ryggen til og på høyre side
Else og Torgrim fra det sosiale boligprosjektet OBOS Living Lab i samtale med prosjektleder Tina Larsen, Byarkitekten.
Bilde: Anne Kringstad

Stor interesse for nye boformer

Det var stor interesse da Bopilotkontoret inviterte til sitt andre møte om boligprosjekter med fellesarealer og høy grad av fellesskap.

grå firkant med gul sirkel og tekst Bopilotkontoret for deg som vil bobedre sammen med andre
_

Bopilotkontoret er en møteplass og en koblingsarena for de som vil bo i, og/eller bygge delebolig. Et tilbud til de som lurer på hvor de skal starte når de leter etter en mer sosial måte å bo på.

På møtet i slutten av mai deltok både utbyggere, konsulenter og innbyggere som er nysgjerrige på å bo mer sosialt.

– Man blir veldig snille med hverandre

På dette andre Bopilotkontor-møtet fikk deltakerne først treffe to beboere fra det sosiale boligprosjektet OBOS Living Lab i Oslo, som er hjem for familier, single, gamle og unge, og samtidig arena der beboerne selv skal teste ut nye teknologiske, sosiale og fysiske løsninger. Torgrim (f. 1989) og Else (f. 1956) leier hver sin leilighet i Kollektivet i andre etasje, der det i alt er åtte forskjellige leiligheter. Leilighetsstørrelser, lys, luft, hvem som bruker hvilke fasiliteter og tilbud i leiligheter og etasjer varierer. Beboerne bidrar med å svare på jevnlige spørreundersøkelser og OBOS deler beboernes erfaringer på sine nettsider.

I andre etasje har de ingen skriftlige regler. Det går bra likevel, noe Torgrim mener skyldes holdningen til beboerne - at man er innforstått med at man bor i lag.

– Man blir veldig snille med hverandre. Det beste med å bo slik er det sosiale. Det er kjekt å se nye ansikter og koselig å høre andre folk romstere, mente Else.

Presenterte tre sosiale boligprosjekter som er under planlegging i Bergen 

De tre prosjektene var Solheimsvatnet PLUSS Selvaag, Kokstad stasjon og Future Built-prosjektet Nøstebukten Brygge:

puplikum lyttertil Kristian Bekkenes bakerst i bildet med skjerm som viser hus og trær
Solheimsvatnet PLUSS Selvaag, ble presentert av Kristian Bekkenes fra Link arkitektur. Bekkenes snakket om sosial bærekraft, delefunksjoner og enkel hverdag nær kollektiv, sykkel og gange til sentrum.
Bilde: Anne Kringstad
  • Solheimsvatnet PLUSS: 200 meter fra bybanestoppet på Kronstad bygger Selvaag nye boliger med tilgang til fellesarealer som trimrom, flere gjesterom, lounge, selskapslokale med storkjøkken og betjent resepsjon. Nytt parkområde og en barnehage blir en del av utbyggingen.

       Les om prosjektet

Nøtstebukten Brygge ble presentert av Torstein Oen fra OBOS.
Bilde: Anne Kringstad
  • Nøstebukten Brygge: OBOS og EGD Property skal bygge 100 små og store leiligheter fordelt på tre nye bygg der TV2 tidligere holdt til på Nøstet. Beboerne får tilgang til hoveddelene av takterrassene slik at alle får like muligheter til utsikt og en uteplass med felles kjøkkenfasiliteter. I første etasje kommer det barnehage. I kjelleren blir det avsatt plass til lastesykler, Smauet som i dag stopper i Nøstegaten, skal fortsette mellom bygningene og ut på kaipromenaden, som blir fritt tilgjengelig for alle. Prosjektet ble presentert av Torstein Oen fra OBOS.

     Les om prosjektet .
     Prosjektet er forbildeprosjekt i FutureBuilt i Bergen
Bakerst i bildet to menn som presenterer prosjektet på skjerm som viser et fellesrom.Publikum sitter med  ryggen til  fotografen og følger med
Kokstad stasjon ble presentert av Kenneth Arnesen fra Brødrene Ulveseth (t.v) Kristian Askland presenterte appen Heim som blant annet skal gjøre det enklere for beboerne å booke fasiliteter.
Bilde: Anne Kringstad
  • Kokstad Stasjon Eikerinden: Ved bybanestoppet på Kokstad bygger Brødrene Ulveseth 133 nye leiligheter i 38 ulike varianter, noen også med hybel.    På taket blir det felles takterrasse med kjøkkenhage. Av andre fellesarealer blir treningsrom, delerom med utstyr og verktøy,felles samlingsrom med kjøkkenfrukt- og bærhage og et tun med lekesoner. I garasjen er det avsatt plasser til bildeling.Erfaring viser at bruk av gjestehybler øker med 80 prosent når man kan bestille gjennom app. Prosjektet tar i bruk en app som skal gjøre det lettere å booke forskjellige fasiliteter og gjøre det enkelt å invitere naboer til aktiviteter. 

     Les om prosjektet

Ny veileder for aldersvennlige boliger på gang

a
På Bopilotkontor-møtet snakket Hanne Løvbrøtte og Jorunn Nerheim fra OBOS om hva som er viktige kvaliteter i en aldersvennlig bolig og presenterte arbeidet med en ny veileder som kommer i august.
Bilde: Anne Kringstad

Les også:

Prosjekt Bopilotkontor er støttet med midler fra KLIMASATS, Miljødirektoratet.