Eksempel på delingsstasjon
VIL TESTE: Noe lignende som boksen på bildet kommer til å dukke opp i Bergen.
Bilde: BoxUp

Vil teste deling av sportsutstyr

Sammen med syv andre europeiske byer skal Bergen teste delingsstasjoner. Tanken er at folk kan slippe å kjøpe alt selv, men heller dele på tingene.

Bergen kommune er med i EU-prosjektet Digitale kiosker. En digital kiosk er i denne sammenhengen en fysisk delestasjon, der folk kan hente ut forskjellig utstyr de har bruk for.

Prosjektet er i startfasen. Det er derfor ikke bestemt nøyaktig hvor stasjonene skal settes ut i Bergen, hvordan de skal se ut, eller akkurat hva slags utstyr som skal være i dem. Prosjektet handler om å finne ut av dette, og å teste hvordan en slik løsning fungerer i Bergen.

Ved idrettsanlegg og nærmiljøanlegg

Planen er å etablere delingsstasjoner ved utvalgte idrettsanlegg og nærmiljøanlegg. Håpet er at dette vil gjøre anleggene mer inkluderende og tilgjengelige, særlig for ungdommer i nærmiljøet. 

Eksempel på delingsstasjon
LITEN VARIANT: Det finnes mange typer delingsstasjoner som er i bruk rundt om i verden. Foreløpig er det ikke bestemt hva slags type stasjon som skal testes i Bergen.
Bilde: Equip Sport

Henrik Krogager Albertsen er prosjektansvarlig i Etat for idrett.

– Nå gleder vi oss til å sette i gang prosessen med å finne ut hvordan vi skal bruke delingsstasjoner på best mulig måte for å kunne legge til rette for mer aktivitet for flere, sier han. 

I tillegg ønsker Bergen kommune å dra nytte av de erfaringene som gjøres av de andre aktørene i prosjektet. 

Prosjektet er finansiert av Interreg Nordsjø-programmet, og er det første europeiske samarbeidet for å bygge lokale delingsøkosystemer gjennom lokal medvirkning, etablering, testing og evaluering av delingsstasjoner for å utvikle delingsøkonomien i byer og borettslag. 

Slippe å kjøpe

Som europeere flest eier bergensere rundt 10.000 ting, og 80 prosent av disse tingene brukes mindre enn tre ganger i året. En drill brukes i gjennomsnitt bare i 12 minutter, mens en støvsuger går ubrukt i 98 prosent av levetiden.  

Alle produktene krever mengder energi og råvarer å produsere. Men i dag er ofte den eneste muligheten å kjøpe dem. Delingsøkonomien kan endre dette. I stedet for å kjøpe billige produkter, ofte med lav kvalitet som ender opp i skuffer og skap, og raskt blir ødelagt og kastes, kan vi få tilgang til produktene når vi trenger dem. 

Silje Østerbø i Klimaetaten koordinerer Digitale kiosker-prosjektet i Bergen kommune.

– Det ligger et stort potensial i delingsøkonomien. Ved å gjøre ting tilgjengelig når vi trenger dem fremfor å måtte eie selv kan vi redusere forbruket uten at det går på bekostning av livskvaliteten. Gjort på rett måte kan også delingsøkonomien gjøre samfunnet mer rettferdig ved at flere kan få tilgang til varer og tjenester, sier hun. 

I løpet av de neste tre årene vil Digitale kiosker-initiativet: 

  • Etablere 22 delingsstasjoner i syv land (Frankrike, Belgia, Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark og Norge), testet av minst 5000 sluttbrukere gjennom hele prosjektet. 
  • Lage en veileder for etablering av delingsstasjoner for å gi råd til offentlige myndighet eller organisasjoner som er interessert i dette. 
  • Utforme et digitalt kiosk-innovasjonsrammeverk, et veiledende dokument som støtter bærekraftig storskala distribusjon av delingsstasjoner 
  • Lage et veikart for involvering, planlegging, etablering og evaluering av delingsstasjoner.  
  • Sikre samarbeid i Digital kiosker-nettverket, som allerede inkluderer mer enn 30 delingsstasjonsleverandører, kommuner, boligleverandører, universiteter og frivillige organisasjoner som jobber sammen for å oppskalere delingsøkonomien. 

Bli oppdatert  

Du kan følge prosjektet på LinkedIn for å få med deg oppdateringer, eller stille spørsmål til info@digitalkiosks.org

Du kan også kontakte 

Silje Østerbø: silje.osterbo@bergen.kommune.no  

Henrik Krogager Albertsen: henrik.albertsen@bergen.kommune.no  

Logo
EU-PROSJEKT: Digitale kiosker er et Interreg Nordsjøprosjekt som er medfinansiert av EU. Prosjektstart: mai 2024 .
Bilde: Interreg North Sea

 

Les mer om: