Programmet ble initiert av Bergen Kjøtt i samarbeid med AKKS Bergen, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen og lydtekniker Irene Bjørke, som en respons på den store underrepresentasjonen av disse gruppene i bransjen.
Daglig leder ved Bergen Kjøtt, Eva Rowson og daglig leder ved AKKS Bergen, Michelle Iversen Badiane tok imot prisen på vegne av GRIP.
Siden oppstarten har GRIP utdannet over 170 personer i alderen 18-70 år, hvorav 93 prosent er kvinner, ikke-binære og transpersoner. Dette har resultert i en dobling av antallet kvinnelige og ikke-binære lydteknikere som jobber profesjonelt i Bergen, et marked med stort behov for arbeidskraft etter at mange fant seg andre jobber under pandemien.
Juryens begrunnelse
Juryen, som består av Erwin Rapiz Navarro, Oddny Miljeteig, Amina Ali Amin og Vasan Singaravel, berømmer GRIP for deres betydelige innsats for å bedre mangfoldet blant lydteknikere i Bergen. Juryen legger vekt på GRIP sine tydelige mål og konkrete resultater, og roser prosjektet for å inkludere transpersoner og ikke-binære i tillegg til kvinner.
I juryens begrunnelse står det blant annet:
“GRIP har gjort en betydelig innsats for å bedre mangfoldet blant lydteknikere i Bergen. De har sett et udekket behov, og adressert det gjennom et felles initiativ og samarbeid. At GRIP gjennom sine kurs har doblet antall kvinner og ikke-binære i lydteknikkbransjen er imponerende resultater.”
Charlotte Spurkeland roste GRIP for deres arbeid for mangfold
Byråd Charlotte Spurkeland uttrykte sin begeistring for prosjektet under prisutdelingen. Byråden understreket betydningen ikke bare for kursdeltakerne selv, men for hele musikk- og kulturbransjen.
– Gjennom GRIP sine kurs har personer som er sterkt underrepresentert i bransjen fått muligheten til å utvikle ferdigheter og praktisk erfaring i lydteknikk. Dette er ikke bare viktig for kursdeltakerne selv, men også for å gi støtte og inspirasjon til unge artister og aspirerende lydteknikere. Det er fint å høre at tidligere kursdeltakere opplever at de er velkomne i lydteknikk-miljøet, og både kan bidra med nye perspektiver og den nødvendige tekniske kompetansen, sa Spurkeland i sin tale.
En kulturendring
Prisvinnerne uttrykker takknemlighet for støtten og anerkjennelsen som prisen viser, og takker også samarbeidsparter og tilskuddsgivere som gjør arbeidet mulig.
– GRIP startet som et kurs, men har blitt så mye mer enn det. Vi er med på å skaffe jobber for folk, næringsinntekter til Bergen og en endring av hele kulturindustrien, sier Eva Rowson.
– To av de som nå jobber som lydteknikere i Bergen, blant annet på oppdrag som Lysfesten, Østre, Bergenfest og Vill Vill Vest, hadde aldri sett for seg den jobbmuligheten før de begynte på kurs hos oss, forteller Rowson.
Michelle Iversen Badiane retter en ekstra takk til Rowson for hennes arbeid med GRIP.
– Eva er primus motor for prosjektet, og det hadde nok ikke blitt like bra uten henne. Prisen er en anerkjennelse av det arbeidet hun og vi har lagt ned, og en synliggjøring av at det faktisk ligger mye arbeid bak en kulturendring som den vi bidrar til. Ingenting kommer av seg selv, sier Michelle Iversen Badian.
Nå gleder de seg til nye kurs, som starter i mars 2025.