– Alle som kommer til legevakten for medisinsk behandling blir vurdert ut fra ulike nivåer av hastegrad, forklarer Arild Iversen som er medisinsk fagsjef ved Bergen legevakt.
Uten tilsyn av lege
– I tilfeller der pasienten ikke har behov for medisinsk behandling utover tilsyn og råd, vil sykepleieren gjøre vurdering av når det er trygt for pasienten å dra hjem, utdyper Iversen.
Noen stusser kanskje på hvorfor ikke legen skal gjøre slike vurderinger.
– Dette er fleksibelt, beroliger Iversen med.
– Pasientene kan selv bestemme om de, på tross av undersøkelse og vurdering av sykepleier, ønsker vurdering av lege. Dette blir pasientene opplyst om ved vurdering.
Færre pasienter venter på lege
Kortere ventetid og større trygghet rundt legevaktens metode for vurdering av hastegrad for øyeblikkelig helsehjelp, også kalt triage, er fordelene som Bergen legevakt ønsker å oppnå.
– Vi tror at denne metoden bidrar til at legene får bedre tid til pasienter som trenger lege, som igjen fører til kortere ventetid. Vi håper at pasientene med dette opplever større smidighet og effektivitet, uavhengig av behov for helsehjelp.
Iversen forteller at det er stilt særlige kompetansekrav til sykepleierne som deltar i prosjektet.
– Det er kun sykepleiere med spesiell kompetanse knyttet til vurdering av hastegrad, som får råde pasienter til å dra hjem uten vurdering fra lege.
Vurdering fra pasienten
Metoden med å la sykepleiere vurdere når pasientene kan dra hjem er allerede i gang. Lignende metoder er også i bruk ved andre storbylegevakter.
– Vi har startet forsiktig og gjør fortløpende evalueringer av hvordan det fungerer. Vi regner med at dette vil bli innført som en del av legevaktens ordinære drift i løpet av 2025.
Legevakten har i tillegg på planen å spørre pasienter om tilbakemelding på opplevelsen de hadde på legevakten.
– Med tanke på at Bergen legevakt behandler mer enn 75.000 pasienter hvert år, er det naturlig at en del av dem har oppsøkt legevakten flere ganger. Denne gruppen vil kanskje kunne si noe om hvordan de opplever forskjellene i vurdering og hjelp som vi har gitt dem, avslutter Iversen.