I april åpner Bergen inkluderingssenter i den gamle lærerhøgskolen på Landås. Det store bygningskomplekset fra 1960-tallet er ombygget og rehabilitert. Nå blir det arbeidsplass for flere hundre kommunalt ansatte, rundt 1700 elever i norsk og samfunnskunnskap og grunnskole for voksne, samt flyktninger som ankommer Bergen.
Gode arenaer for inkludering
Sambruk med frivillige og nabolag er en bærende tanke i prosjektet. I senterets første etasje blir det et vrimleareal, nesten som en liten by med blant annet undervisningsrom, butikk, kantine og kjøkken. Her ligger også det gamle biblioteket til lærerskolen, tre gymsaler og basseng som skal være åpent for alle.
– Vi inviterer frivillige og nabolag inn. Dette skal være for hele Bergen, sier Anne Marit Presterud, direktør i Etat for inkludering i Bergen kommune.
– Integrering og inkludering handler mye om å skape gode møteplasser. I etableringen av senteret har vi jobbet tverrfaglig i kommunen, noe som både er viktig og nødvendig. I min byrådsavdeling er vi opptatt av å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon. Kultur og idrett har et annet mandat og et ressursperspektiv, der man ser muligheter og bruker dette som en metode for inkludering, sier hun.
Pilot for arkitektur og menneskerettigheter
Bergen inkluderingssenter er pilotprosjekt i Building Dignity – et internasjonalt program om menneskerettigheter og arkitektur.
– Å være pilot handler om at alle involverte strekker seg ekstra mot et felles mål, sier Celine Blanc, seniorarkitekt hos Byarkitekten. Hun har hatt ansvar for rådgivning og koordinering av ressursgruppen for senteret, som involverer fire byrådsavdelinger i kommunen.
– Vi har jobbet med å fremme menneskeverd i alle ledd av prosjektprosessen – fra måten bygget blir utformet på, valg av byggemateriale, arbeidernes rettigheter i selve byggeprosessen, til hvordan bygget skal brukes og driftes, forteller hun.
Ifølge Blanc har arbeidet med senteret også løftet byggebransjen.
– Dette er første gang i Bergen det er stilt krav om ansvarlig forretningspraksis i kontrakten med totalentreprenør. Nå har Etat for utbygging innført disse kravene i alle fremtidige kommunale anskaffelser.
Brukermedvirkning
Senteret skal være et internasjonalt forbilde for hvordan arkitektur kan brukes aktivt for å skape et inkluderende samfunn. Det er bygget for å fremme inkludering og tilgjengelighet uavhengig av alder, evne, etnisitet, kjønn og andre faktorer.
De fysiske omgivelsene på senteret er utformet for å fremme tilgjengelighet for alle, og fysisk og mental helse.
– Designet er utviklet med tanke på å skape en inviterende og lesbar arkitektur, sier Celine Blanc.
I hele prosessen har det vært mye brukermedvirkning, blant annet når det gjelder møblering, idrettsarenaer og utvikling av piktogrammer som vises på skiltene. Piktogrammer er det bærende uttrykket for skiltprogrammet, og både ansatte i etater knyttet til senteret og brukere har bidratt i arbeidet med disse.
Å ta imot med verdighet
Etatsdirektør Presterud er opptatt av at de som kommer til Bergen blir møtt med verdighet.
– Bygget skal være åpent og inviterende, men vi som ansatte må også møte de som kommer med respekt, menneskelighet og nysgjerrighet, fremhever hun.
– Å inkludere mennesker med ulik bakgrunn har veldig mange perspektiver. Jeg har stor sans for Fargespill og deres filosofi “kan du gi meg sangen din”? Flyktninger og innvandrere som kommer trenger kanskje vår hjelp nå. Men alle er en ressurs og de har også noe å gi oss, sier Presterud.
Nærmer seg åpning
Senteret er nå overlevert fra byggherren, Etat for utbygging i Bergen kommune. I januar starter møblering og innredning. Innflytting skjer fra april neste år.
Solfrid Hernes har fått jobben som senterleder. Hennes oppgave blir å knytte sammen alle gruppene som skal bruke senteret, prioritere bruken og sørge for at logistikken fungerer.
– Jeg håper at senteret blir et trekkplaster på Landås, og at det vil fremme et nettverk som gir raskere tilgang til arbeid og selvstendighet, sier Hernes.
Stort behov
Senteret var opprinnelig planlagt for 1200 deltakere og 200 ansatte. Grunnet stor økning i antall flyktninger, blir det i stedet rundt 2000 deltakere og 400 ansatte.
– Bildet har endret seg drastisk, men vi skal få det til. Senteret har rom for mange muligheter, og de skal vi benytte oss av til fulle. Nå gleder vi oss bare veldig til å ta det i bruk, avslutter Anne Marit Presterud, direktør i Etat for inkludering.
FAKTA / Bergen inkluderingssenter
Skal samle det meste av kommunens virksomhet innen inkludering og integrering. Følgende etater og avdelinger skal inn på senteret:
- Grunnskolen for voksne i Bergen og Bergen læringssenter for norsk og samfunnskunnskap (tidligere Nygård skole)
- Introduksjonssenteret for nyankomne flyktninger
- Administrasjonen i Etat for inkludering
- Bergen Voksenopplæring
- Senter for migrasjonshelse
- Etat for idrett
LES MER: