Bildet viser gjeng med glade vinnere av forskningspris. De har blomster i hendene.
GLADE VINNERE: Olaug Øygarden, Anette Fagertun, Hanne Kårstad Engseth, Ann Kristin Berge, Leif Jarle Gressgård, Berit Breistein og Ingrid Jerve Ramsøy kunne juble for at Innovation in municipal home-based healthcare services (INCA) ble tildelt kunnskapskommunen forsknings- og innovasjonspris.
Bilde: Othilie Vallestad

Vant pris for forskning på utvikling av ny organisering i hjemmetjenestene

Vinneren av Kunnskapskommunens forsknings- og innovasjonspris for 2024 er prosjektet Innovation in municipal home-based healthcare services (INCA).

Vinnerprosjektet, Innovation in municipal home-based healthcare services (INCA), er et samarbeid mellom NORCE Helse og samfunn, Senter for omsorgsforskning ved Høgskulen på Vestlandet, Bergen kommune og Bjørnafjorden kommune. 

– Det er stort å vinne forsknings- og innovasjonspris. Jeg er stolt av hele gjengen som over flere år har jobbet for å utvikle en ny modell for å gi helse- og omsorgstjenester i brukernes hjem. Samarbeidet med forskerne i NORCE har bidratt til at utviklingen av modellen HeltOm i Bergen kommune har vært kunnskapsbasert. Det betyr mye at innsatsen blir lagt merke til, og at alle som har vært en del av INCA-prosjektet får denne anerkjennelsen, sier Berit Breistein, etatsdirektør i Etat for hjemmebaserte tjenester, prosjekteier for HeltOm og prosjektdeltaker i INCA-prosjektet. 

Utvikler og forbedrer

Marte Monstad, byråd for eldre, helse og omsorg, fikk æren av å avsløre vinneren og overrekke prisen under Kunnskapskomunnekonferansen 2024.

– INCA-prosjektet har bidratt til å utvikle virkningsfulle og kunnskapsbaserte hjemmebaserte tjenester. Vi blir flere eldre i samfunnet og behovet for helsepersonell er stort og voksende. Arbeidet i vinnerprosjektet er derfor et viktig bidrag i arbeidet med å skape bærekraftige helse- og omsorgstjenester for fremtiden. Gratulerer så mye med velfortjent pris, sier Monstad. 

Ny organisering av tjenestene

INCA er et innovasjonsprosjekt som har vært gjennomført med følgeforskning fra A til Å i de to kommunene Bergen og Bjørnafjorden. Begge er partnerkommuner i Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest. Selv om prosjektet har slått ut på ulike måter i de to kommunene, har begge kommunene etablert en ny organisering av hjemmesykepleien i kommunen.  

I Bergen kommune er navnet HeltOm på innovasjonsprosjektet. Der har hjemmetjenestene blitt organisert i helsetjenesteteam og omsorgsteam i stedet for tradisjonelle hjemmesykepleieavdelinger.  

– Den nye organiseringen har medført at helsefagarbeidere og assistenter har fått mer ansvar og utfører flere oppgaver som sykepleierne tidligere gjorde. Nå blir de fleste brukerne fulgt opp av et omsorgsteam som består av helsefagarbeidere og assistenter, forteller Breistein.  

Prosjektet startet først som en pilot i Fana og Ytrebygda, men har utviklet seg til også å se på ledelsesstruktur og hvordan tjenestene i større grad kunne styrke kompetanse- og veiledningsarbeidet rettet mot helsefagarbeidere og assistenter. Fire år senere har Bergen kommune utviklet og etablert en helt ny organisasjonsmodell i alle bydelene i kommunen.