Illustrasjon av tre personer som smiler til hverandre.
INKLUDERINGSGUIDE: Flere personer med utviklingshemming kan få økt livskvalitet ved å delta i det frivillige og amatørbaserte kulturlivet. Nå er det publisert en guide for å tilrettelegge for dette.
Bilde: Charlotte Marø

Ønsker flere mennesker med utviklingshemming i kulturaktiviteter

Bergen kommune har i samarbeid med Amatørkulturrådet laget en guide for å inkludere personer med utviklingshemming i kulturaktiviteter.

– Vi ønsker at flest mulig personer med utviklingshemming kan inkluderes i byens store og mangfoldige kulturliv, sier rådgiver Ann-Kristin Seljestokken i Seksjon for kunst og kulturutvikling.

I flere år har Bergen kommune og Amatørkulturrådet i Bergen samarbeidet om å utgi praktiske guider for byens frivillige- og amatørbaserte kulturliv. Den siste guiden «Inkludering av personer med utviklingshemming» handler om hvordan kulturaktører kan invitere personer med ulike behov, for tilrettelegging til å delta i kulturaktiviteter. 

Guiden kan også være nyttig for personer som bistår personer med utviklingshemming i hverdagen og i deltakelse i kultur- og fritidsaktiviteter.

–  Det kan for eksempel være støttekontakter, ansatte i helse- og omsorgstjenestene, pårørende og andre som ønsker å bidra til inkludering og gode kulturopplevelser for personer med utviklingshemming, sier rådgiver Cathrine Akse Nordkvist i Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg, som har deltatt i arbeidet med guiden.

Arbeidet med guiden ble igangsatt med utgangspunkt i «Kulturplan for mennesker med utviklingshemming 2023-2027.”

Bred målgruppe

Amatørkulturen i et nærmiljø kan ha stor betydning for enkeltpersoners muligheter til å være en aktiv deltaker i kulturlivet, men personer med utviklingshemming kan være usikre på om de er velkomne som medlem i foreninger innen det frivillige og amatørbaserte kulturlivet. 

– Det er nok ikke alle amatørkulturorganisasjoner som har tenkt på hvordan man kan ønske velkommen og eventuelt legge til rette for en person med utviklingshemming, sier Geir Elling Eikenes, daglig leder av Amatørkulturrådet. 

– Guiden har også et spesielt fokus på inkludering av personer med lett utviklingshemming, påpeker han.

Noe for alle

I Bergen kommune er det tilrettelagt flere offentlige og frivillige tilbud med kulturaktiviteter for personer med utviklingshemming. En utfordring er at disse tilbudene ikke dekker alle interesser. Personer som har en lettere grad av utviklingshemming kan oppleve at de ikke finner seg til rette i tilrettelagte tilbud og at de mangler et fellesskap. 

Amatørkulturorganisasjoner har forskjellige krav til medlemmene. Noen er basert på å lære seg en ferdighet, som å synge eller å danse. Andre er basert på interesse uten krav om en spesiell ferdighet, som for eksempel kulturhistoriesjangeren. 

I guiden kan man blant annet lese: 

«En person med utviklingshemming som interesserer seg for tangomusikk, bør selvsagt kunne delta i en tangoklubb. Og har man interesse for gamle biler bør det være rom for medlemskap i en veteranbilklubb. Ingen vil kunne vurdere på forhånd hvem som kan, og hvem som ikke kan, være med i en amatørkulturaktivitet.» 

Fakta: Kultur og utviklingshemming

  • Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har rundt 1-3 prosent av befolkningen en utviklingshemming. Det vil si at de det i Bergen finnes over 4000 personer med en utviklingshemming. 
  • Amatørkulturundersøkelsen viser at cirka 10-12 prosent av befolkningen er medlem av en frivillig kulturorganisasjon og driver med amatørkulturaktivitet. Potensialet er dermed 400-500 nye medlemmer til Bergen kommunes mangfoldige amatørkulturliv. 
  • Guiden «Inkludering av personer med utviklingshemming», er utgitt av Amatørkulturrådet i Bergen i samarbeid med Bergen kommune. Teksten er basert på erfaringer og innspill fra medlemsorganisasjoner i Amatørkulturrådet og Bergen kommunes kulturplan for mennesker med utviklingshemming 2023-2027.