Bilde av toåringene Anja og Noah som tømmer hver sin boks med matrester i matavfallet.
TØMMER BOSSBILEN: Anja og Noah tømmer hver sin bossbil, og er ikke fornøyd før siste agurkbiten er banket ut.
Bilde: Asle Bentzen

Best i by'n med barnas bossbil

Petedalsheia barnehage er god på avfallssortering. Matrestene blir kjørt til matavfallet i en hjemmelaget bossbil, og korrekt skylling av emballasje blir levendegjort med en fuktig lek.

Avfallssortering er en naturlig del av hverdagen for barna i Petedalsheia barnehage. Ikke bare lærer de kildesortering. De bidrar også til å lette arbeidsdagen til renholdere fra Etat for bygg og eiendom, som slipper belastningen ved å tømme mange spann med restavfall. 

I tillegg er avfallssortering ett av målene i klimastrategien for Bergen kommune. 

Petedalsheia best

I en oversikt over avfallssorteringen i barnehager, skoler og sykehjem i Bergen, er det Petedalsheia som har størst sorteringsgrad. 57 prosent av avfallet blir sortert. 

BIlde av barnehagebarn rundt lunsjbordet
SEND BOSSBILEN RUNDT: Minst mulig matavfall skal det være, men det som er av rester blir lagt i bossbilen. Her er det unge Einar som som avhender en skorpe, mens Line Sundberg kjører bossbil. Noah (t.h) følger med, mens Ninghan konser på sin egen mat.
Bilde: Asle Bentzen

Ett av tiltakene for å gjøre barna bevisste på kildesortering, er "bossbilen". Det er en liten boks som de bruker til å samle inn matrester etter lunsjen. 

– Det er en gammel isboks. Så selve bossbilen er jo faktisk gjenbruk i seg selv, sier assistent Line Sundberg, som er i ferd med å avslutte lunsjmåltidet sammen med Einar, Ninghan og Noah. 

Lærer om kildesortering

Etterpå er barna med og kjører bossbilen ut på kjøkkenet, og innholdet blir tømt i bøtten med matavfall. 

Over alt i barnehagen finnes bosspann med sortering av metall, plast og papir, med fargekoder og bildeeksempler på lokket. 

Bilde av lattermilde ansatte som har kledd seg i sorte søppelsekker med diverse emballasje festet til sekkene.
NOEN Å SKYLLE PÅ: Slik lærer barna å skylle emballasjen. Ansatte fra fra Petedalsheia og Silje Østerbø (t.h) fra Klimaetaten ikler seg emballasje, som barna får skylle grundig.
Bilde: Petedalsheia barnehage

– Barna spør før de kaster noe i bosset: "Hvilken farge?", og så lærer de etter hvert hvordan vi kildesorterer, sier styrer Hege Sundal i Petedalsheia barnehage. 

Bossbilen er ikke den eneste avfallsleken i barnehagen. To ganger i året kler personalet seg ut som emballasje og barna får lov å spyle dem rene. Da får barna høre historien om «slurvete Birgit», som ikke skyller emballasjen godt nok før hun sorterer avfallet. 

– Emballasje og "spyling" er en fortelling om å skylle emballasjen godt. De må skylles nok for å bli til noe nytt. Det var ment som en huskeregel til "skyll, brett og stapp", sier Hege Sundal.

På bildet: Styrer Hege Sundal i Petedalsheia barnehage
SKYLL, BRETT OG STAPP: Barna lærer kildesortering med pedagogiske illustrasjoner på bosspannet. På bildet: Styrer Hege Sundal i Petedalsheia barnehage.
Bilde: Asle Bentzen

Avfallsovervåking fra Bir

Med sorteringsgrad på 57 prosent er Petedalsheia barnehagen med høyest sorteringsgrad. Blant skolene er det Åstveit skole som kommer best ut, med 48 prosent. Ulset sykehjem har også 48 prosent, som er best blant sykehjemmene.

Det er Bir som regner ut sorteringsgraden. Målet for Bergen kommune er 65 prosent avfallssortering innen 2030. Dette er en del av klimastrategien for Bergen. 

Klikk her for å se “Grønn strategi - klimastrategi for Bergen