Nordens dag er fast lokal flaggdag i Bergen, og Bergen kommune har siden 2019 heist flagg den 23. mars.
– Det er viktigere enn noen gang at de nordiske landene står sammen, i nært samarbeid med resten av Europa. I en stadig mer urolig verden kan vi hente mye ut av vårt nordiske fellesskap og den sterke tilliten mellom oss og våre naboland, sier byrådsleder Christine Meyer.
Våre vennskapsbyer
Bergen ble vennskapsby med Göteborg, Åbo og Århus i 1946, som følge av en nasjonal strategisk plan for å styrke det internasjonale samarbeidet i Norden etter 2. verdenskrig. Siden den gang har vennskapsbyenes politiske og administrative ledelse vært samlet annet hvert år.
Det er i dag faste politiske møtepunkt mellom de nordiske vennskapsbyene; byråd og bystyrepolitikere møter sine kolleger i de andre byene annet hvert år på fast rotasjon. I tillegg er det faglig samarbeid mellom de nordiske byene på blant annet klima, idrett og skole.
Formålet med vennskapsbysamlingene er å ha en arena for politisk og administrativ ledelse og dele erfaringer, utfordringer og løsninger. Vennskapsbysamarbeidet viser at byene har mange felles utfordringer og muligheter, og at det særlig i en verden i rask endring, er viktig med dialog og samarbeid byene imellom.
– Bergen skal være en åpen og raus by. Det har byen alltid vært og disse kvalitetene setter våre nordiske naboland pris på, sier Meyer.
Nordens dag
Nordens dag arrangeres 23. mars hvert år som en markering av inngåelsen av Helsingforsavtalen i 1962. Denne avtalen regulerer det offisielle nordiske samarbeidet og kalles «Nordens grunnlov», fordi den sikrer at vi som bor i Norden, skal behandles likt. For eksempel skal:
- undervisningen omfatte Nordens språk, kultur og samfunnsforhold
- lover og regler bli mest mulig like i de nordiske landene
- Norden være ett hjemmeområde for studier
- vi nyte godt av sosiale goder når vi oppholder oss i et naboland
- vi styrke samarbeidet innen arbeidslivet, transport og miljø, og innen en rekke andre områder.