Idet finansbyråd Per-Arne Larsen kjørte ventilasjonsanlegget ut av lagerhallen på Hesthaugen, var Ombruksavdelingen offisielt åpnet. Anlegget, et såkalt romaggregat, er demontert fra Krohnengen skole, og skal monteres i et klasserom på Smørås skole.
Aggregatet er den første gjenstanden som forlater ombrukslageret.
– Sirkulærøkonomien er fremtiden! Det er veldig gledelig å få åpne Bergen kommunes bidrag til ombruk. Ombruksavdelingen vil bidra til at flere større investeringsprosjekter kan bli både billigere og mer klimavennlige. Dette er bra for miljøet og for økonomien til kommunen, sier byråd for finans, næring og eiendom, Per Arne Hvidsten Larsen.
Materialer, inventar og møbler
For å få ned utslippene og redusere avfallsmengden, skal Bergen kommune satse enda mer på ombruk av byggematerialer, inventar og møbler.
Byggeprosjekter og tilhørende infrastruktur står for rundt 90.000 tonn Co2-ekvivalenter, som ifølge det amerikanske miljøverndirektoratet tilsvarer ett års kjøring for 20.000 privatbiler.
Gjenbrukssentralen er allerede vel etablert med gjenbruk av møbler. Bergen kommune utvider gjenbruket til også å gjelde materialer som takstein, teglstein, belegningsstein, limtre og andre konstruksjonsmaterialer.
I tillegg skal kommunale prosjektledere og byggdriftere ombruke fastskrudd inventar som garderober, kjøkkeninnredning og baderomsinventar.
Digitalt verktøy for oversikt
Ombruksavdelingen skal lege til rette for ombruk på tvers av avdelingene i kommunen.
– I kommunale byggeprosjekter har vi drevet ombruk i mange år, men den nye avdelingen skal sette det i system. Med et digitalt registreringssystem skal det bli enkelt for prosjektledere og andre i bygg-etatene å få oversikt over hva som til enhver tid er tilgjengelig av materialer, inventar, møbler og utstyr, sier direktør Christian Fossdal i Etat for bygg og eiendom.
– Ombruk er ikke nytt i Bergen kommune. Bergen kommune har hatt en gjenbruksavdeling for møbler i over 30 år, og en håndverksavdeling som har praktisert ombruk, sier han.
Lavere utslipp med ombruk
Den nystartede avdelingen er et samarbeid mellom Etat for bygg og eiendom, Etat for utbygging og Bymiljøetaten. Tanken er at ombrukskonseptet skal gå igjen i alle kommunale avdelinger.
– Rehabilitering har lavere utslipp enn rivning og nybygg. Det viser potensialet for å kutte klimautslipp med ombruk, sire direktør for Etat for utbygging, Willy André Gjesdal.
Hvorfor ombruk?
- Kaste mindre, gjenbruke mer og lage mindre avfall
- Begrense klimaavtrykket i Bergen kommunes byggeprosjekter
- Bergen kommune har som én av landets største eiendomsforvaltere ansvar for å gå foran som et godt eksempel
- Bergen kommune skal dele erfaringer og bidra til et marked for ombruk i Bergen
- Å sirkulere ressursene er én av Bergen kommunes fire strategier for å nå Bergen kommunes klimamål
- Bergen kommune har et stort potensial for ombruk av materialer, inventar og møbler. Ser vi på møbler alene, ble det kjøpt inn nytt for 54 millioner kroner i 2022.