NÅ SNAKKER VI MED: Mina Ottestad Gaupseth, fagleder informasjonssikkerhet, Digitalisering og innovasjon konsern
AKTUELL MED: Oktober er den nasjonale sikkerhetsmåneden, der formålet er å øke engasjementet, bevisstheten og kunnskapen om digital sikkerhet, både i befolkningen og i virksomheter.
Hva jobber du med akkurat nå?
– Vi holder på å bygge opp et nytt senter for digital sikkerhet i Bergen kommune. De skal overvåke den digitale infrastrukturen, for å avdekke unormal oppførsel hvis noen prøver å komme inn i systemene våre.
– Ellers jobber jeg mer strategisk med å få organisasjonen til å forstå hvilke krav som stilles til informasjonssikkerhet, følge opp og etterleve krav, lage malverk og veiledere. Vi jobber også med risiko- og sårbarhetsanalyser og skriver mye høringssvar på vegne av kommunen. I tillegg er det min avdeling som har ansvar for sikkerhetsmåneden for ansatte i kommunen.
Hvordan er jobben din nyttig for innbyggerne?
– Vi skal sørge for at digitaliseringen i Bergen kommune gjøres på en trygg, lovlig og forsvarlig måte. Vi skal tilrettelegge for at de digitale tjenestene til kommunen er gode og tilgjengelige for alle.
Jobben min er kanskje litt usynlig for den enkelte innbygger, men de kan vite at det er folk på baksiden som skal sørge for at våre tjenester ivaretar personvernet og informasjonssikkerhet.
Hva er du mest stolt over å ha vært med på?
– At vi har bygd opp et stort fagmiljø. På tre år har vi gått fra 2-3 ansatte til 12. Vi har gjort mye for å sikre kompetanse i fagfeltet.
Hva lærer dere?
– Teknologien går i et vanvittig tempo, og det er økt interesse rundt fagfeltet ute i samfunnet. Vår oppgave er å tolke det som skjer ute i verden, og ta i bruk teknologien på en måte som kommer innbyggerne til nytte. For eksempel kan kunstig intelligens effektivisere tjenestene våre, det kan komme innbyggerne til gode. Da må vi lage et rammeverk som sier hvordan vi tar det i bruk, hvilke vurderinger vi må gjøre og hvordan det skal brukes riktig.
Fem råd for en tryggere digital hverdag
Informasjonssikkerhet er et stort og komplekst felt, men vi kan alle bidra med å ta gode valg. Mina har fem enkle råd som bidrar til en tryggere digital hverdag. Det er:
- Ha gode passord. Ikke ha samme passord på sosiale medier som på jobb.
- Ikke send sensitive eller taushetsbelagte opplysninger på e-post. Husk at du ikke har kontroll over hvem e-poster blir videresendt til
- Vær oppmerksom på svindel, for eksempel via e-post eller meldinger der det står at du må handle raskt. Hvis du synes noe ser mistenkelig ut, tenkt deg om. Og bytt passord hvis du først har gitt det fra deg.
- Husk at vi alle kan være med å sikre vår digitale beredskap. Det vi selv gjør, påvirker det store bildet.
- Ta kontakt med personvernombudet hvis du lurer på noe om hvordan kommunen håndterer dine personopplysninger.
Jobbe i kommunen?
Les om hvilke jobber og utviklingsmuligheter du finner i Bergen kommune.
LES OGSÅ: Sprer gratis gladgym i alle bydeler