brannkonstabel, klem, ung kvinne, torgallmenningen
Brannvesenet bekymret for manglende brannsikkerhet i utleieboliger
Bilde: Siv Kristin Hovland

Ny student i Bergen? Sjekk brannsikkerheten der du skal bo

Hvem har egentlig ansvar for å bytte batteri i røykvarsleren? Hva gjør jeg om det brenner og utgangen er sperret? Hvor står slokkeapparatet? Dette må du vite svaret på når du flytter inn i ny bolig.

I et trangt leiemarked er det viktig å være obs og ikke ta til takke med en bolig som ikke har god nok brannsikkerhet. Uansett om du skal bo alene, sammen med andre, i leid eller eid leilighet, hybel eller kollektiv, så må du tenke på brannsikkerheten og vite hvem som har ansvar for hva.

Sjekk dette før du flytter inn

Før du flytter inn må du forsikre deg om at boligen tilfredsstiller alle krav til brannsikkerhet. Still forberedt på visning, slik at du kan sjekke at huseier tar brannsikkerheten på alvor.

  • Tell røykvarslere: Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje, og disse skal dekke kjøkken, stue og soner utenfor soverom og tekniske rom. Er leiligheten koblet til en brannsentral? Forhør deg om anlegget og sjekk at det er i normal drift. Ved brann er tidlig varsling det aller viktigste.
  • Sjekk slokkeutstyret: Boligen skal ha fungerende slokkeapparat eller brannslange som dekker alle rom.
  • Be om å få se alle rømningsveier: Er boligen i et bygg med flere etasjer, må den i mange tilfeller ha to uavhengige rømningsveier

Hvem har ansvar for hva?

Det er huseier sitt ansvar at røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier er på plass og fungerer, men som leietaker må du følge opp dette i hverdagen. Her er det aller viktigste du må huske på:

  • Test røykvarsleren jevnlig og bytt batteri en gang i året
  • Slokkeapparat skal stå synlig og alltid være klart til bruk. Sjekk at trykkmåleren står på grønt og at plomberingen sitter på splinten.
  • Hold alle rømningsveier ryddige og tilgjengelige
  • Meld ifra til huseier dersom du oppdager feil ved røykvarslere, slokkeapparat, rømningsveier eller andre ting som påvirker brannsikkerheten 

Test rømningsveiene

Har du tenkt gjennom hvor du kan rømme ut dersom den vanlige veien er sperret? Ikke alle rømningsveier kommer i form av en dør ut til sikkerhet. En rømningsvei kan for eksempel være gjennom et vindu. Da må du vite at du kommer deg gjennom vinduet og trygt ut på andre siden. Er det enkelt å åpne? Trenger du en brannstige eller et branntau for å komme deg ned til bakken? Har du testet rømningsveiene dine på forhånd, vet du akkurat hva du skal gjøre dersom det skulle begynne å brenne. 

Ha brannøvelse med kollektivet

Bor du sammen med andre i kollektiv? Da er det fint å snakke sammen om hva dere skal gjøre dersom det begynner å brenne. Tenk gjennom ulike scenario som kan oppstå ved brann. Hvor er rømningsveiene? Hva gjør dere hvis utgangsdøren er blokkert? Avtal et møtested utenfor boligen, slik at alle vet hvor de skal gå. Lag det gjerne om til en praktisk øvelse.

Er du bekymret for brannsikkerheten der du bor?

Si ifra! Dersom du er bekymret for din egen eller andre sin brannsikkerhet, kan du melde ifra til brannvesenet via branntips.no. Da kommer brannvesenet på befaring, sjekker om alt er som det skal, og tar opp eventuelle mangler med huseier. Dette koster ingenting og kan potensielt bidra til å redde liv.

Ved akutt behov for hjelp ved brann og andre ulykker ringer du 110. 

SE OGSÅ: Sjekkliste brannsikkerhet i bolig

Slik sjekker du om boligen du leier, er godkjent for boligformål