Slik måler vi luftkvaliteten i Bergen

Bergen kommune måler luftkvaliteten i sanntid fem steder, og har over 50 målere som undersøker gjennomsnittlig NO2-forurensning på forskjellige steder i byen.

Målingene utføres av avdelingen Miljørettet helsevern.

Målestasjoner i Bergen kommune 

Det er plassert ut målestasjoner følgende steder: 

MÅLESTASJONER: Kartet viser de fem målestasjonene for måling av luftkvalitet i Bergen.
MÅLESTASJONER: Kartet viser de fem målestasjonene for måling av luftkvalitet i Bergen.
  • Danmarks plass (Da)
  • Klosterhaugen (Kl)
  • Loddefjord (Lo)
  • Rådal (Rå)
  • Åsane (Ås) 

Byens referansestasjon ( bybakgrunnsstasjon) ligger på Klosterhaugen på Nordnes. Målestasjonen skal representere luftkvaliteten som gjelder for befolkningen i sentrale deler av Bergen. 

Stasjonen i Åsane er plassert på Rolland, men det er planer om å flytte den. Stasjonen er også en bakgrunnsstasjon, og er ment å representere luftkvaliteten i boligstrøk i Bergen som ligger tilbaketrukket fra trafikk. 

Stasjonene Danmarks plass, Loddefjord og Rådal er alle trafikknære  stasjoner som antas å representere luftkvaliteten i noen av Bergens mest trafikkbelastede områder, og beskriver luftkvaliteten for personer som bor og oppholder seg nær de største trafikkårene. Ved Danmarks plass ligger den stasjonen som måler den antatt verste luften som byens befolkning utsettes for. 

Alle stasjonene er utstyrt med akkrediterte instrumenter som måler forurensningskomponentene NO2 og svevestøv (PM10 og PM2,5). I tillegg måles ozon (O3) på Klosterhaugen. Instrumentene er akkreditert av Nasjonalt referanselaboratorium for luft i Norge. 
 

Kilder til svevestøv

De viktigste kildene til svevestøv er veitrafikk (eksos og veistøv), vedfyring og langtransportert forurensning. Lokale utslipp av små svevestøvpartikler (PM2,5) kommer i stor grad fra vedfyring, mens de største partiklene hovedsakelig består av slitasjepartikler fra vei, bildekk og bremser. Langtransportert forurensning, som kommer med vinden til Norge, bidrar vesentlig til svevestøv-konsentrasjonene i Bergen, særlig for PM2,5.

Den viktigste lokale kilden til NO2 er eksos fra veitrafikk. Havnen bidrar mye i noen sentrale områder i Bergen, som for eksempel på Klosterhaugen, men bidrar lite i gjennomsnitt over hele kommunen. En god del av NO2-forurensningen i Bergen er langtransportert (bakgrunn).

Alle instrumentene kalibreres og sjekkes hver uke. Det gjøres drifts- og vedlikeholdsoppgaver kvartalsvis og årlig. Hvert år foretas det også ekstern revisjon.  

Passive målere

Vi måler NO2-forurensningen på utvalgte steder i Bergensområdet også ved hjelp av såkalte passive målere. Disse skiftes ut hver måned. De passive målerne gir ikke løpende informasjon over NO2-nivåene, men gir et gjennomsnitt av forurensningen over en måned. 

Flyttbar måler

Miljørettet helsevern har én portabel svevestøvmåler. Instrumentet er like nøyaktig og pålitelig som instrumentene som benyttes i de faste målestasjonene våre. Den portable svevestøvmåleren benyttes til å undersøke nivåene av svevestøv på steder som tunnelmunninger, i nærheten av bygg- og anleggsarbeid, ved barnehager og andre steder hvor man ønsker å avklare forurensningsnivået.
 

Vi samarbeider med: