Sangen har truffet bredt. Vi har hørt om både 80-åringer og barnehagebarn som har fått den på hjernen, forteller Kristine Bjånes og Elin Hestnes.
De fikk oppdraget med å lage en sang til byjubileet. Den popete låten synges nå i skoler og barnehager over hele kommunen, og har også fått sin egen dans.
– Den mest rørende tilbakemeldingen vi har fått, er når noen sier at «nå føler jeg meg som en del av Bergen». Det er menneskene som bor i byen som er Bergen, sier de.
Hentet eksperthjelp
De to musikerne hentet inn eksperthjelp for lage sangen. 5. trinn ved Nattland skole ble brukt som konsulenter.
– Vi fikk masse innspill og konkrete forslag. Flere av setningene som er brukt i sangen, er direkte hentet fra barna, sier de.
De fikk også hjelp av Bergen seniorkor for å kjenne «ekte» bergensere på pulsen. Hva gjør en bergenser til en bergenser, og hvilke av de gamle bergenssangene liker de best?
– Vi fikk også hjelp av en historiker som minnet oss på den lange tradisjonen byen har for å ta imot folk som kommer flyttende for å søke lykken. Det er en del av identiteten, vi er ulike, som dråper, sier de.
Debatt om hallaisiken
Noe av ordlyden i sangen ble det diskusjon om, spesielt ordet hallaisiken. Noen av seniorene hadde aldri hørt det, mens ingen av barna reagerte.
– Vi ble litt nervøse, og hørte rundt. Vi oppdaget at det ikke bare var mange som sa hallaisiken, men også gratulaisiken og til og med mobelaisiken om mobilen!
Den bergenske dialekten utvikler seg hele tiden, slår de fast.
På jakt etter flere bergensord?
- Bergensordlisten på kommunens nettside er blant de mest leste og mest kommenterte. Her finner du forklaring på bergenske dialektord som buddaren, homlepong og kjik.
- Har du innspill til bergensordlisten? Sjekk siden «Ka betyr det for nokke» på våre nettsider og send dine innspill.
Lær deg sangen:
Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020