Det har gått en sommer siden arbeidet med å lage ny og ren sjøbunn i Store Lungegårdsvannet var ferdig. Målet er å stoppe spredningen av miljøgifter, slik Bergen kommune tidligere har lyktes med i Puddefjorden.
Nå i august var det på tide å sjekke tilstanden. Er det liv på bunnen? Svømmer det fisk i vannet?
Fotograf og dykker Espen Rekdal har filmet på oppdrag fra kommunen og prosjektet Renere Havn Bergen.
Se video:
Mye stimer med fisk
Rekdal beskriver en havbunn som ser ny ut.
– Det er kanskje litt færre dyr der enn en normalt ville funnet utenfor Storelungeren, altså i Puddefjorden og ute i havet, sier Rekdal.
– Men en ser mye unge dyr. Masse små kråkeboller og sjøstjerner. En ser at livet er i ferd med å reetableres.
Det mest gledelige mener Rekdal er all fisken.
– Det er mye stimer med fisk. Jeg har sett hyse, hvittingstimer og torskestimer. Små yngel av torsk. Det lover godt for framtiden – at vi har så mange og varierte fiskearter allerede nå, sier Rekdal.
Klippet snoren på bunnen
Tirsdag 27. august feiret Bergen kommune den nye sjøbunnen med en offisiell markering på Akvariet. Til stede var mange av dem som har jobbet med prosjektet, representanter fra regjeringen, Miljødirektoratet og andre i forvaltningen, naboer, naturvernere og elever fra Haukeland skole, som har vært involvert i prosjektet underveis.
Men hvordan åpner man en sjøbunn? Renere Havn Bergen valgte å gjøre det slik:
– Det så ganske ille ut
I dag er kontrasten stor til hvordan det så ut i Store Lungegårdsvannet før prosjektet startet. Sjøbunnen har vært sterkt forurenset – og ikke minst full av boss.
– Det var mye skrot. Det var kanskje det første som slo en, forteller Rekdal om undervannsbildene han tok i 2021.
– En merket at det var mye som kom ut i fjorden både fra kloakk og annet. Det var en del bakteriematter og sånt på bunnen. Ingen fisk. Det så ganske ille ut, faktisk.
Gode målinger
Etter at den nye sjøbunnen var ferdig, er den kontrollert. Vi har undersøkt om sjøbunnen er tykk nok, at den dekker hele vannet og at den er ren. Målingene er gode, og det kan du lese mer om i sluttrapporten:
I årene framover skal Bergen kommune følge nøye med på om sjøbunnen virker som den skal, slik at dyr, planter og fisk igjen kan trives i Store Lungegårdsvannet. Det samme gjør vi i Puddefjorden, som fikk ny sjøbunn i 2018.
Fakta om prosjektet:
- Renere Havn Bergen er et samarbeidsprosjekt mellom Bergen kommune og Miljødirektoratet, hvor målet er ren, ny sjøbunn i de indre havneområdene i Bergen.
- Prosjektet utføres i regi av Bymiljøetaten i Bergen kommune.
- Sjøbunnen i Store Lungegårdsvannet har vært sterkt forurenset av tungmetaller og organiske miljøgifter.
- I første halvår av 2023 fjernet vi 84 tonn boss fra sjøbunnen.
- Arbeidet med å legge ut ny, og ren sjøbunn startet i oktober 2023 og var ferdig våren 2024.
- Den nye sjøbunnen består av flere lag finkornet sand, som skånsomt er lagt utover bunnen. Vi har brukt cirka 120.000 kubikkmeter sand for å lage en ny sjøbunn, som har en tykkelse på minimum 30 centimeter.
- Prosjektet avsluttes med en totalkostnad på 156 millioner kroner, noe som er cirka 37 millioner kroner under budsjett.