Gassmåling
MÅLER GASSKONSENTRASJON: Målingene ble gjort i denne boksen ved vannoverflaten, samt direkte over gassutslippet på bunnen og i friluft fra bår ved overflaten.
Bilde: Anne Christine Knag

Resultater fra gassmåling i Kirkebukten

Opphopninger av metan, CO2 og hydrogensulfid i Kirkebukten på Laksevåg er undersøkt. Konklusjonen er at disse ikke utgjør noen fare.

Kirkebukten var det første området hvor Bymiljøetatens prosjekt Renere havn Bergen dekket til forurenset sjøbunn, for å hindre spredning av miljøgifter og for å teste ulike typer tildekking. Dette ble gjort i 2011.

Gass samlet seg opp under mattene

På ett av testfeltene brukte vi matter for å dekke til sjøbunnen. Ti år senere så vi at det dannet seg gassansamlinger under mattene, slik at de bulet opp. 

Det var uklart hvordan dette vil utvikle seg videre dersom det ikke ble gjennomført tiltak. Det er uansett sannsynlig at mattene ikke lenger fungerte som tenkt. 

For ordens skyld: Renere Havn Bergen bruker ikke slike matter når vi nå lager ny og ren sjøbunn i Store Lungegårdsvannet, og materialene ble heller ikke brukt da vi sjainet opp Puddefjorden.

Dykker i Kirkebukten
INSPEKSJON: Dykker i arbeid i Kirkebukten.
Bilde: Anne Christine Knag

Punkterte mattene

For å redusere opphopningen av gass i Kirkebukten, punkterte og tømte vi gassansamlingene i august 2023. Det skjedde ved at en dykker stakk hull i matten med kniv. Samtidig brukte vi sensorer til å undersøke gassen som ble frigjort – på tre ulike måter: i boks ved vannoverflaten, i pose direkte over gassutslippet på bunnen og i friluft fra båt ved overflaten. Sensorene målte forekomst og konsentrasjon av karbondioksid, metan og hydrogensulfid. Dette er gasser som ofte dannes ved nedbryting av organisk materiale.

Da dykkeren stakk hullene i matten, tok det 10-20 sekunder før det ikke var målbare konsentrasjoner av gass ved overflaten. Sensorene målte kontinuerlig, og den høyeste konsentrasjonen av de ulike gassene ble notert. I ettertid er resultatene blitt gjennomgått og vurdert.

Undervannsfoto
STAKK HULL: Slik så det ut da dykkeren punkterte matten.
Bilde: COWI

Slik var resultatene

Det var viktig å forsikre seg om at gassansamlingene ikke kunne utgjøre noen fare for for eksempel svømmere, eller folk i fritidsbåter. Kirkebukten ligger ved en mye brukt bydelspark, og området omfatter også Merkur småbåthavn.

Når det gjelder metan, trengs det svært høye konsentrasjoner før gassen utgjør en direkte helsefare. Gassen er imidlertid brennbar og eksplosiv ved visse konsentrasjoner, men verdiene i Kirkebukten var lave og godt under grensen hvor de kunne utgjøre fare for mennesker.

CO2-verdiene var også langt unna å kunne representere et potensielt helseproblem ved overflaten. En kan altså svømme trygt. 

Den høyeste målingen av hydrogensulfid ved overflaten direkte over gassutslippet, var på 4 ppm (parts per million, som betyr “deler per million”). Dette er verdier som kan medføre øyeirritasjon og pusteproblemer for astmatikere, dersom en eksponeres over lengre tid. I Kirkebukten varte den høyeste konsentrasjonen i fem til ti sekunder rett ved overflaten, mens det i lettbåt ikke var målbare verdier. Det tyder på at utslippene forsvant raskt og lå godt under farlige nivåer.

Renere havn Bergen skal følge opp undersøkelsen med en ny inspeksjon i løpet av andre halvår i 2024.

Her kan du lese hele rapporten: