Bildet øverst i saken er et godt tegn: Alt nå svømmer det fisk i Store Lungegårdsvannet, etter at arbeidet med å lage ny sjøbunn nylig ble avsluttet.
Siden oktober 2023 er lag på lag av finkornet sand blitt pumpet ut over den gamle, forurensede sjøbunnen.
Den nye, rene sjøbunnen består av et cirka 30 centimeter tykt lag av ren sand, fordelt over 350.000 kvadratmeter. Det tilsvarer rundt 50 fotballbaner.
Under budsjettet og foran tidsplanen
Prosjektet har gått både raskere og til en lavere pris enn en hadde regnet med.
– Fristen var juni, og nå står det bare igjen å sette på plass noen flytebrygger som har vært flyttet på, og andre mindre arbeider, sier prosjektleder Elena Rusetskaya i Renere Havn Bergen.
Budsjettet er på 194 millioner kroner. Det inkluderer både planlegging, fjerning av forurensede masser, rydding av skrot og utlegging av ny sjøbunn. Miljødirektoratet tar 75 prosent av regningen, og Bergen kommune betaler resten.
– Vi ligger godt under budsjettet, sier Rusetskaya.
Det skyldes blant annet at entreprenørene har samarbeidet godt, og at en har vært heldig med været.
– Vi kunne for eksempel fått forsinkelser hvis isen hadde lagt seg på vannet. Men vi har ikke hatt noe stopp i vinter, sier prosjektlederen.
Prøvene er gode
Den gamle sjøbunnen inneholder store mengder miljøgifter, som kvikksølv, bly og PCB. Det meste stammer fra gammel industri. Nå er forurensingen pakket inn, slik at miljøgiftene ikke sprer seg til livet på bunnen og videre gjennom næringskjeden – til fisk og videre til mennesker.
Det er tatt mange prøver av den nye sjøbunnen. De viser at sandlaget ligger slik det skal, og at det ikke er forurenset. Den nye sjøbunnen har ikke blandet seg med de forurensede massene som ligger under den.
– Vi mener dette prosjektet har gått så bra som det kunne, sier Rusetskaya.
Planen fremover er å fortsette å overvåke miljøtilstanden i Store Lungegårdsvannet, slik Renere Havn Bergen har gjort i Puddefjorden. I Puddefjorden har den nye sjøbunnen som ble laget i 2018 vært en stor suksess – livet er tilbake og sjøbunnen fungerer.
Renere Havn Bergen forventer at det samme vil skje i Store Lungegårdsvannet. Resultatene fra testfeltene tyder på det.
– Naturen ville uansett ha ryddet opp over tid. Det vi gjør når vi lager ny sjøbunn, er egentlig bare å framskynde prosessen. Det ville tatt mange, mange år før naturen hadde greid å renske opp slik vi har gjort nå, sier Rusetskaya.
Vågen er neste
Nå står Vågen for tur i Renere Havn Bergen-prosjektet. Bystyret har vedtatt at også denne delen av Byfjorden skal sjaines. I dette travle havneområdet er planen å gjøre det samme som i Puddefjorden og Store Lungegårdsvannet: Først fjerne store mengder forurenset sjøbunn, tomflasker, sparkesykler og annet skrot – før det legges ny sjøbunn.
For Vågens del gjenstår det noe planlegging, og så må finansieringen på plass. Derfor vil oppryddingsarbeidet starte tidligst i 2027.