Regnvann vasker med seg forurensning fra tette flater som fasader og gater. Undersøkelser av vann og sand i gatesluk viser at overvannssystemet transporterer forurensning og kan være en pågående kilde til spredning fra land mot sjø i Bergen.
Maling og fasadematerialer kan inneholde tungmetaller, PCB og andre miljøfarlige stoffer som brytes sakte ned i naturen og som kan være skadelige for dyr og mennesker.
Flere av de aktuelle stoffene er forbudt i Norge i dag, men finnes fremdeles i fasaden på eldre bygninger. Undersøkelser i Bergen viser at nærmere halvparten av bygninger fra før 1980 har PCB-holdig maling. En del bygninger har maling med høyt innhold av tungmetaller som blant annet bly og sink. Også nyere fasademaling kan inneholde større mengder miljøgifter. Malingrester og avfall som havner på bakken spres med vind og regn til omgivelsene, og forurenser jord, vann og vassdrag.
Slik unngår du å spre helse- og miljøfarlige stoffer:
- Du bør samle opp alt av gammel maling og fasademateriale som fjernes når du pusser opp. Hold dette adskilt fra annet avfall.
- Du kan ganske enkelt legge ut en presenning for oppsamling på bakken.
- Du kan også høytrykksspyle med vann og vakuum, eller du kan slipe med avsug.
Velg den metoden som er mest hensiktsmessig for deg.
Beskyttelsesutstyr er viktig
Bruk øyevern, hansker og støvmaske under arbeidet.
Lever farlig avfall til BIR
Private husholdninger kan levere farlig avfall til BIR sine miljøparker og til BIR-bilene som tar imot avfall hver ukedag i Bergen sentrum.
Les mer om hvordan vi arbeider for å stoppe miljøgifter fra land til sjø