Borerigg på byggeplassen Garnes ungdomsskule
BORERIGG: På Garnes ungdomsskule er det boret 37 brønner av en borerigg på biodiesel. Etat for utbygging håper nå også denne typen anleggsmaskiner kan bli uten utslipp, slik at målet om utslippsfrie byggeplasser blir nådd.
Bilde: Torgeir Skoge, Sweco

Håper å løse siste utslippsfloke

Neste år skal alle byggeplasser til Bergen kommune være utslippsfrie. En siste hemsko er å få boreriggene elektriske. Nå har Etat for utbygging funnet en mulig vei ut.

Bergen kommune har vedtatt at fra 1. januar 2025 skal alle entreprenørkonkurranser som blir lyst ut ha krav om utslippsfri byggeplass. For tiden pågår det pilotprosjekter på Garnes ungdomsskule og Midtbygda behandlingssenter. Men helt utslippsfritt er det ikke ennå.

God utvikling

– På kort tid har vi kommet langt i utslippsfri retning. Utviklingen av elektrisk drevne anleggsmaskiner har virkelig skutt fart. Nå er det bare noen få maskintyper som hindrer at vi blir helt utslippsfrie. Det er asfaltmaskiner og borerigger, sier klima- og miljørådgiver Henrik Ravndal i Etat for utbygging.

En borerigg blir blant annet brukt for å hente bergvarme som skal gi byggene miljøvennlig oppvarming. Men til nå er det ikke elektrisk kraft som sørger for at det blir boret flere hundre meter ned i grunnen.

Millionstøtte

Bergen kommune har fått tilsagn om tilskudd gjennom Klimasats-ordningen til Miljødirektoratet. Tilsagnet på fire millioner kroner skal gjøre det økonomisk håndterbart å gå fra fossilfritt (biodiesel) til elektriske eller hybride borerigger i flere kommende skoleprosjekter.

– Det gjør oss i stand til å etterspørre elektriske og hybride borerigger i markedet, slik at entreprenørene kan satse på å investere i slike maskiner. På samme måte som vi har klart det for gravemaskiner, skal tiltaket sikre at vi får til en omstilling også for denne typen maskiner, sier Ravndal.

Kan fjerne utslippene

Tilskuddet skal dekke merkostnadene kommunen får ved å legge til rette for utslippsfrie borerigger.

– Boreriggene står nå for halvparten av drivstofforbruket for anleggsmaskinene på en byggeplass. Klarer vi å få dem utslippsfrie, kan vi virkelig snakke om en utslippsfri byggeplass, sier klima- og miljørådgiver Henrik Ravndal.

FutureBuilt i Ytre Arna

Ett av prosjektene som tilskuddet skal brukes til er totalrehabiliteringen av Ytre Arna skule. Dette er et FutureBuilt-prosjekt, hvor redusert klimagassutslipp og utslippsfri byggeplass, er en del av pakken.

Borerigger blir brukt til å hente bergvarme gjennom å bore energibrønner. Dette er hull som er mellom 250 og 300 meter dype.  På Garnes er det boret 37 brønner som en del av et nærvarmeanlegg som skal forsyne flere kommunale bygg i området. Her har det blitt brukt ca. 37.000 liter biodiesel. For et typisk skoleprosjekt vil det være behov for om lag ti brønner for å hente bergvarme.