Barn som holder opp et fotoapparat foran ansiktet

Regional kompetanseordning (ReKomp) er en nasjonal tilskuddsordning for å å styrke kollektiv kompetanse.  Tiltakene baseres på lokale behov og et gjensidig samarbeid mellom UH-sektor, fagskole og barnehage.  

Ny informasjon om endringer i ordningen vil legges ut ila. høsten 2025.

Utviklingsarbeid i partnerskap med Høgskulen på Vestlandet (HVL)

Regional kompetanseordning er regjeringen sin satsing på kompetanseutvikling i barnehager. Gjennom ordningen kan barnehagen din få økonomisk tilskudd.

Partnerskapet er likeverdig og gjensidig forpliktende, og sikrer at kompetansetiltakene er forskningsbaserte. 

Partnerskapet innebærer at barnehagen gjennomfører et toårig utviklingsarbeid i samarbeid med HVL. Hele personalet skal involveres og delta i kollektive læringsprosesser. Barnehagen får sin egen utviklingspartner fra HVL. Utviklingspartneren støtter barnehagen i planlegging, gjennomføring og evaluering av arbeidet.

Barnehager som kommer med i ordningen vil

  • bli tildelt midler som skal brukes til blant annet personalmøter, frikjøp av tid til arbeid, og planlegging 
  • inngå i et gjensidig samarbeid med UH-sektor 
  • få drahjelp til økt kunnskap og erfaringer med eget utviklingsområde 
  • delta i lærende nettverk for å dele erfaringer/utfordringer og skape nye forståelser for å videreutvikle egen kompetanse

Statsforvalterens modell for tildeling av tilskudd 2024-2025

  • Barnehager med 1 til 15 ansatte: 140 000 kroner
  • Barnehager med 16 til 25 ansatte: 195 000 kroner
  • Barnehager med 26 ansatte eller flere: 252 000 kroner

Barnehagene rapporterer til Statsforvalter av bruk av midlene. 

Meld din interesse seinest 30. januar 2025

Registrer din interesse for å delta i utviklingsarbeid i partnerskap med Høgskulen på Vestlandet

Kurset er gratis og åpent for alle som har, eller lager, en bruker i KS-læring.

Gå til kurset: Utviklingsarbeid i barnehagen med verksted som metode

Det digitale kurset ‘Utviklingsarbeid i barnehagen med verksted som metode’ gir deg verktøyene du trenger for å lede prosesser og videreutvikle barnehagen. 

Kurset bygger på ideen om at kunnskapsprosesser oppstår i felles møter der erfaring og teori veves sammen. Kurset gir innsikt i hvordan lede og strukturere slike møter.

Kurset er modulbasert og inneholder tekster, filmer, forelesninger og oppgaver. Du skal ta kurset modul for modul, sammen med andre i barnehagen. Du kan velge å bruke innholdet som inspirasjon i løpet av et helt barnehageår eller over en kortere periode, avhengig av hvor omfattende utviklingsarbeidet deres er. 

Lokale kompetanseløyper 

For å styrke barnehagefaglig grunnkompetanse, tilbyr vi fire kompetanseløyper. Hele personalet deltar i et selvvalgt utviklingsarbeid gjennom ett år. Målet er økt kunnskap, styrket profesjonsfellesskap og støtte til å drive eget endringsarbeid.

Kurs- og møteplan

For at du enkelt skal få oversikt over viktige datoer, har vi samlet alt i ett dokument. Her finner du også dato for eier-/styrermøte våren 2025

Oversikt over kompetanseøyper 2024 - 2025

Temaene er utviklet i samarbeid med HVL, Etat for barnehage (kommunal barnehageeier), private barnehageeiere og PBL (representant for enkeltstående private barnehager). 

Utviklingsarbeid i barnehagen - med verksted som metode

Det nettbaserte kurset “Utviklingsarbeid i barnehagen - med verksted som metode” er tilgjengelig på KS-læring.

Kurset inneholder tekster, filmer, oppgaver og forelesninger. Verkstedene bygger på ideen om at kollektive kunnskapingsprosesser oppstår i felles møter mellom profesjonelle, hvor erfaringer og kunnskap veves sammen. Vi har skrevet en artikkel om dette i samarbeid med BARNkunne og Høgskulen på Vestlandet. Du kan lese mer her; Verksted - et rom for kunnskapsutvikling

Seksjon for barnehagemyndighet avvikler høsten 2025 tilbud om teorikurs Vg3 BUA for assistenter i barnehage som ønsker å ta fagbrev. 

Ikke fortvil! Vestland fylkeskommune har ansvar for å gi tilbud om videregående opplæring for voksne jmf. Opplæringsloven § 18-5.

Vestland fylkeskommune tilbyr følgende gratis muligheter:

  •  Fylkeskommunen kan tilby teorikurs Vg3 BUA for ufaglærte med lang erfaring, dersom det er nok interesse. Du melder din interesse hos Vestland fylkeskommune her: Fagbrev som praksiskandidat
  • Vi gjør også oppmerksom på at fagbrev på jobb er en mulighet for ufaglærte ansatte som ønsker å ta fagbrev. Les mer om ordningen her. Fagbrev på jobb. 

Dersom nytt forslag om tilskuddsordning for kollektiv kompetanseutvikling i barnehage og grunnskole blir vedtatt, vil det kun bli mulig å tildele tilskudd fra Regionale kompetansemidler til ansatte som har “ […] en grunnutdanning som tilsvarer enten fag- eller svennebrev, fagskoleutdanning eller en grad i høyere utdanning”.  

Du kan lese hele forslaget under “Nyttig innhold” nedenfor.

Til SWAY: Kompetanseløyper og kursrekke for barnehager 2024-2025