Falske nyheter
Det er ikke noe nytt at informasjon kan vris og vrenges på. Når noen forteller deg noe, og du forteller det videre til noen som forteller det videre og videre igjen, skjer det ofte at informasjonen blir litt endret underveis. Noen ganger kan et rykte vokse seg mye større enn den opprinnelige saken, og noen ganger legger noen til eller endrer noe med vilje. Sånn kan falske nyheter, feilinformasjon, konspirasjonsteorier og slikt oppstå. På sosiale medier sprer det seg raskt.
Kunstig intelligens
Det har også blitt vanlig å bruke kunstig intelligens (KI) som kan hjelpe til med "alt mulig". For eksempel kan en samtalerobot lage tekster og svare på spørsmål. Men kan du stole på at du får et sant svar hver gang? Nei.
Kunstig intelligens tenker ikke selv. Den bygger på forutsetninger og begrenset historikk (datasett). Jo mer begrenset datasettet er, jo "dummere" eller skjevere kan svaret bli.
For eksempel setter samtaleroboten ofte sammen ord som det er sannsynlig at kommer etter hverandre ut ifra informasjon den finner på internett. Roboter er ikke så opptatt av at teksten den lager er riktig, og kan derfor noen ganger "lyve". Hvis du stiller et spørsmål som kan ha flere svar, blir det også vanskelig for samtaleroboten å gi deg et "riktig" svar. En robot kan for eksempel ikke gi deg et godt svar hvis du spør den om å beskrive en norsk politiker. Ofte er robotene ganske dårlige på mangfold. Hvis du spør den om å beskrive en sjef, kan det være at den beskriver det som en "han" selv om det kan være like sannsynlig at sjefen er en "hun".
Et annet eksempel er programmer for ansiktsgjenkjenning eller bildegeneratorer som ikke fungerer like bra på personer med mørkere hudtoner (Likestillings- og diskrimineringsombudet 2023).
Deepfake
Kunstig intelligens kan også brukes til å lage videoer av en “person” som snakker og ser helt ekte ut, selv om den ikke er det. Fra noen få bilder eller videoer av en kjent person, kan KI blande det sammen for å lage en video av en kjendis som sier noe hun eller han aldri har sagt! Dette kalles deepfake, og det kan være vanskelig å se at det er falskt.
Hva kan du gjøre?
Medietilsynet har laget en kampanje som kan hjelpe oss med å skille feilinformasjon og falske nyheter fra det som er sant. Kampanjen heter STOPP. TENK. SJEKK.
Vekker det du ser sterke følelser, eller virker det sjokkerende? Da er det lurt å stoppe opp å tenke om saken kanskje ikke er (helt) sann. Sjekk også om det finnes andre kilder som skriver om saken, viser bildet eller videoen. En sak har også ofte flere sider, og det kan være lurt å være kritisk hvis bare en part slipper til. Vær også klar over at svaret samtaleroboten gir, ikke er det eneste «riktige».