Propanlekkasje, kullosforgifting og brann er reelle farer i båt. Overnatter du i båten anbefales gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler. Du må også ha lett tilgang på fungerende slokkemiddel.
Propanlekkasje, kullosforgifting og brann er reelle farer i båt. Overnatter du i båten anbefales gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler. Du må også ha lett tilgang på fungerende slokkemiddel.
Sørg for å ha fungerende røykvarsler hvis du skal overnatte i båt. Det er ofte mye brennbart materiale og kokeapparater, griller og andre antenningskilder på, bokstavelig talt, alle bauger og kanter. Dessuten ligger man så tett i båthavnen at en brann sprer seg raskt. Videre kan det være trangt og vanskelig å komme seg ut fra lugarene. Monter derfor røykvarslere i båten og ha en plan for rask evakuering. Sørg for fungerende og lett tilgjengelig slokkemiddel.
I fritidsbåter benyttes ofte propan til oppvarming, matlagning og til å drive kjøleskap. Feil på gassapparater og utstyr eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning. Propan er en tung gass, som ved en lekkasje legger seg langs gulvet. Ved propanlekkasje er en liten gnist fra det elektriske anlegget nok til at det blir eksplosjon og brann. Dersom gassapparater brukes innendørs med dårlig lufting, kan forbrenningen føre til at oksygenet forsvinner slik at personer som oppholder seg i rommet kan bli kullosforgiftet og kvalt.
Mange har aggregat og dieseldrevet varmeapparat i båten. Den luktfrie gassen kullos (CO) er vanskelig å oppdage, særlig når man sover. Monter en CO-varsler hvis du bruker slike innretninger.
Vær forsiktig og årvåken ved bruk av åpen ild som fyrstikker, stearinlys og ved røyking.
Sørg for at elektrisk anlegg og elektrisk utstyr er forskriftsmessig installert og blir brukt som forutsatt. Kvalifisert kontroll, ettersyn og vedlikehold bør gjennomføres før sesongstart. Se nøye på gjestehavnens regler for tilkobling og bruk av strøm.
Det brukes mye gass i fritidsbåter. Bruk og oppbevaring av gass krever forsiktighet. Propan synker ned i bunnen av båten, dersom det oppstår lekkasje. Installasjon av gassvarsler øker sikkerheten.
Unngå lekkasje
Propananlegg, koke- og varmeapparater må installeres, kontrolleres og repareres av fagfolk for å avdekke eventuelle lekkasjer. Sjekk selv rør og koblinger regelmessig slik at du unngår lekkasje. Les bruksanvisningen før nytt utstyr tas i bruk og flasker byttes. Vær obs på at maks tillatt lengde på gasslange er kun 1,2 m i båt. Denne lengden er tillatt mellom flaske og rør, og igjen tillatt fra rør til gassapparatet. Fleksibel, armert stålslange godkjent for gass kan erstatte kobberrør og stålrør. Gassbeholdningen skal maksimalt være 22 kg. Steng alle utløp for bensin, gass eller olje når turen er avsluttet.
Ved kjøp av utstyr
Det er produsent, importør og forhandler som har ansvar for at utstyret er produsert i henhold til regelverket og at det er trygt å bruke. Utstyret skal være CE-merket, og det skal følge med advarselsmerking og brukerveiledning på norsk. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppfordrer forbrukerne til å være bevisste når de kjøper gassutstyr. Still spørsmål, vær kritisk og sjekk at dokumentasjonen er på plass. Det viktigste er likevel at man setter seg godt inn i hvordan utstyret skal brukes og vedlikeholdes, og hvilke begrensninger som gjelder.
Ved kjøp av brukt båt bør installasjoner og utstyr kontrolleres av kvalifisert personell.