Egenberedskap handler om å være forberedt på konsekvensene av ulike kriser og hendelser. Det er derfor viktig at alle tenker igjennom sine unike behov og utfordringer. Har du en nabo eller en “beredskapsvenn” som kan hjelpe deg i ulike situasjoner, for eksempel hvis strømmen blir borte, vannet forsvinner eller ved evakueringsvarsel? Det er lurt å avtale på forhånd hvordan dere kan hjelpe hverandre i kriser.
Norges blindeforbund har i samarbeid med Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap utarbeidet de nasjonale egenberedskapsrådene i punktskrift og som lydfil. Informasjon om dette finner du her: Egenberedskap for blinde og svaksynte - Norges Blindeforbund.
Slik blir du varslet
I en krise som truer liv og helse vil politiet sende ut tekstmelding på mobiltelefon til alle som oppholder seg i det relevante området. Du kan få informasjon og veiledning om bruk av mobiltelefon for synshemmede hos Blindeforbundet.
Sireneanlegg brukes også til å varsle om akutt fare. Her kan du lese mer om sireneanlegg og nødvarsel.
Hvem kan jeg kontakte for å få hjelp?
Du vil finne informasjon om hvordan du kan kontakte kommunen i den aktuelle krisen på våre nettsider.
Ved akutt fare for liv og helse ringer du nødnumrene 110, 112 og 113. Du kan også sende melding via Nød-SMS, som er en tekstmelding til nødmeldestasjonene 110, 112, 113. For å kunne gjøre dette må du være registrert på forhånd. På nodsms.no kan du registrere deg for å kunne bruke tjenesten.
Vær oppmerksom på at det ved store kriser kan være manglende kapasitet og det kan ta lengre tid enn vanlig å få hjelp.
Forberedelser i hjemmet
Vi anbefaler alle å følge de nasjonale rådene for egenberedskap.
Er du avhengig av legemidler eller medisinske hjelpemidler, kan du snakke med fastlege eller apotek om muligheten for å ha en ekstra beholdning.
Dersom du har medisinsk utstyr eller hjelpemidler som krever strøm, bør du vite hvordan et strømbrudd påvirker disse. Noe utstyr kan ha batterikapasitet på få eller flere timer. Om mulig bør du planlegge for alternative løsninger.
Har du førerhund bør du ha ekstra hundemat tilgjengelig. Førerhunder kan bli med fører på evakuert- og pårørendesenter og i tilfluktsrom.
Dersom du bor alene og er avhengig av hjelp, bør du undersøke muligheten for å flytte inn eller få hjelp av familie, venner eller andre. Har du ikke anledning til dette så kan du kontakte kommunen for hjelp.