Vold i nære relasjoner rammer og preger hele familien. Bergen kommune og ideelle organisasjoner samarbeider om en rekke hjelpetiltak for voksne som opplever å bli utsatt for vold. Det finnes også hjelpetilbud rettet spesielt mot deg over 62. I avsnittene nedenfor ser du utfyllende informasjon om tilbudene.
Flere instanser i Bergen kommune, organisasjoner og enkeltinstitusjoner kan
- tilby hjelp til voldsutøver og voldsutsatte
- tilby råd og veiledning
- yte hjelp til å komme ut av et voldelig forhold
- gi akutt livskrisehjelp der og da
- bistå deg som har vært utsatt for overgrep og voldtekt
- beskytte dine barn
Er du over 62 år og utsatt for vold, trusler eller andre handlinger som virker krenkende, er du ikke alene. Eldre har i mange tilfeller vanskelig for å nå frem til hjelpetilbudene. Tjenesten Vern for eldre er laget spesielt for deg over 62 år. Telefon: 800 30 196.
Det kan være vanskelig å melde fra om at en er utsatt for vold når den eller de som utfører volden er i nær familie. Det er mange som er utsatt for dette, og det er viktig å søke hjelp.
Politiet
Politiet bistår den som er utsatt for vold i hjemmet. I tillegg til at du i akutte tilfeller kan ringe nødnummer 112 , kan man også kontakte politiet for samtale om situasjonen på telefon 02800. Politiet kan både formidle kontakt med hjelpeapparatet og vurdere konkrete beskyttelsestiltak, blant annet voldsalarm.
Politiet i Bergen har ansatt en egen familievoldskoordinator som har et tett samarbeid med de kommunale tjenestene.
Livskrisehjelpen og Overgrepsmottaket ved Bergen legevakt
Bergen legevakt har et tilbud til personer i Bergen som er utsatt for vold i nær relasjon, med behandling og dokumentasjon av skader samt tilbud om opptil tre samtaler på Livskrisehjelpen.
Livskrisehjelpen er et samtaletilbud for enkeltpersoner i livskrise. Overgrepsmottaket ved Bergen legevakt gir medisinsk hjelp og rådgivning til personer har vært utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk eller annen seksuell krenkelse.
Andre kommunale tjenester
Dersom du mottar helsetjenester fra Bergen kommune kan du ta problemet opp med din kontaktperson, som kan formidle kontakt til andre hjelpeinstanser.
Sosialkontorene i den enkelte bydel kan også bistå deg med nødvendige beskyttelsestiltak.
Fastlege
Velger du å ta problemet opp med din fastlege, kan også han eller hun gi deg samtalestøtte og råd i situasjonen. Fastlegen kan formidle kontakt både til politiet og hjelpeapparatet dersom du selv ønsker det.
Krisesenter
Krisesenteret er døgnåpent, og tilbyr samtaler, veiledning og et sikkert sted å oppholde seg i en overgangsfase. Telefonnummeret er 55 31 50 50.
Kirkens SOS
Kirkens SOS er en døgnåpen samtaletjeneste for de som er i en krisesituasjon og som har behov for noen å snakke med og rådføre seg med. Telefonnummeret er 815 33 300.