Radikalisering, hatkriminalitet og nettekstremisme
Radikalisering beskriver hvordan personer gradvis tar avstand fra samfunnets demokratiske prinsipper og i økende grad aksepterer bruk av trusler og vold for å nå sine politiske, ideologiske eller religiøse mål. Prosessen kan variere fra person til person og fra gruppe til gruppe. Radikaliseringsprosesser kan skje innen alle typer livssyn, kulturell bakgrunn og politiske retninger. Prosessen kan skje gradvis over lengre tid eller kortere tid, men kan også fremstå som en akutt endring hos en person.
I et åpent demokrati tillater ytringsfriheten radikale og ekstreme uttalelser. Det er derfor viktig å skille mellom det å ha radikale og ekstreme holdninger og å bli radikalisert og utøve ekstreme handlinger. Aksept for vold som virkemiddel, altså viljen til å bruke vold, er ofte en avgjørende risikofaktor for at noen blir radikalisert og kan utøve ekstreme handlinger.
Voldelig ekstremisme i form av vold, trusler og skadeverk regnes som hatkriminalitet. Hatefulle ytringer, trusler, trakassering, og oppfordring til vold på internett kan være nettekstremisme og straffbart som diskriminerende og hatefulle ytringer.
Forebygging av radikalisering og ekstremisme
Politiet kan ikke forebygge meninger og ytringer bare fordi de er kontroversielle. Målsetningen for politiet er å begrense muligheten til at radikaliseringen utvikler seg til kriminalitet, og i ytterste konsekvens resulterer i voldelig ekstremisme. Politiet er avhengig av samarbeid med kommuner, helse og frivillige organisasjoner, som driver forebyggende tiltak. Det er derfor viktig at alle borgere generelt bidrar til en åpen og reflektert samfunnsdebatt ,og melder fra ved bekymring.
Ved bekymring:
- Ta bekymringen på alvor: Lytt til den det gjelder og prøv å forstå hva hen sier og hvorfor?
- Drøft bekymring om radikalisering med fagfolk: Ta kontakt med politi eller kommunen for å drøfte bekymringen (du kan være anonym).
- Meld i fra ved bekymring for voldelig ekstremisme: Ta kontakt med politiet.
Veileder
Bergen kommune har i samarbeid med politiet, Fylkeskommunen og RVTS Vest utviklet en mer detaljer veileder for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Du finner veilederen her:
Veileder – FOREBYGGING AV RADIKALISERING OG VOLDELIG EKSTREMISME