I de siste årene har det vært en økning av m-kopper (mpox, tidligere omtalt som apekopper). Folkehelseinstituttet (FHI) anser risikoen for smitte i Norge som lav. Kontakt lege på telefon hvis du har mistanke om at du er smittet.
I de siste årene har det vært en økning av m-kopper (mpox, tidligere omtalt som apekopper). Folkehelseinstituttet (FHI) anser risikoen for smitte i Norge som lav. Kontakt lege på telefon hvis du har mistanke om at du er smittet.
Våren 2022 startet et utbrudd med mpox (tidligere omtalt som apekopper). Utbruddet var særlig knyttet til seksuell aktivitet i noen miljøer av menn som har sex med menn. For tiden pågår det et nytt utbrudd i noen afrikanske land som ikke er knyttet til tidligere utbrudd. Folkehelseinstituttet (FHI) anser risikoen for smitte i Norge som lav.
Symptomer er feber, muskelsmerter og hodepine etterfulgt av hudlesjoner/utslett. Noen får utslett uten de andre symptomene. Utslettet kan komme hvor som helst på kroppen, inkludert munn, genitalt eller rundt endetarmsåpning, og kan være fra én til mange lesjoner. Utslettet kan være smertefullt.
Mpox smitter gjennom tett kontakt med en smittet person. Inkubasjonstiden er på 5-21 (vanligvis 6-13) dager.
Du er smittsom fra symptomene oppstår, til skorpene har falt av og det er hel hud under. Reisende til utbruddsområder bør ta forhåndsregler ved tett kontakt med andre mennesker. Følg ellers helsmyndighetenes reiseråd for de aktuelle landene.
Mpox-vaksine er tilgjengelig for:
Risikoen for smitte utenfor disse miljøene vurderes som svært lav. Vaksine tilbys også personer som ikke er bosatt i Bergen.
Det er foreløpig ingen anbefaling om vaksine i sammenheng med reiser til land med mpox-utbrudd.
Les mer om mpox-vaksinen på FHI sine nettsider (fhi.no)
Smittevernkontoret vaksinerer forebyggende mot mpox. Ring Smittevernkontoret på 55 56 58 80, for å bestille time.
Husk gyldig legitimasjon med bilde og personnummer til vaksinetimen. Ikke møt opp dersom du er syk, har feber over 38 grader eller andre tegn på infeksjonssykdom. Ring i så tilfelle Smittevernkontoret for ny time. Vær forberedt på at du må sitte til observasjon 20 minutter etter vaksinering.
Vaksinen er gratis, men du må betale 250 kroner for å få vaksinen satt.
Smittevernkontoret holder til i Bergen Helsehus, Solheimsgaten 9, 4. etasje, 5058 Bergen (samme bygg som legevakten, se kart). Benytt inngang C, bakke opp til parkeringsdekk ved 2. etasje.
Smittevernkontoret er universelt utformet. Bevegelseshemmede kan benytte heisen ved inngang C i 2. etasje.
Kontakt lege på telefon: fastlege eller legevakt. Du vil da få videre hjelp til å vurdere om mulig smitte og hvordan du skal forholde deg.
Mpox regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom. Det vil si at undersøkelse og behandling ved mistenkt smitte er gratis. Pasienter som mistenker smitte har en plikt til å oppsøke lege, og ved påvist smitte vil legen gjennomføre smittesporing. Nærkontakter kan også bli tilbudt vaksine ved Smittevernkontoret etter individuell vurdering.
Viktige nettsider der en finner mer informasjon: