Mennesker med innvandrerbakgrunn som bryter med normer for kjønn og kjønnsuttrykk kan ha sammensatte behov når de søker helsehjelp. Mange opplever utfordringer som språkbarrierer, mangel på kunnskap om rettigheter og frykt for diskriminering. Her finner du informasjon om hvor du kan få hjelp.

Diskriminering på grunnlag av legning, kjønnsuttrykk eller identitet er forbudt ved norsk lov.

I Norge har du rett til å elske den du vil. Du har rett til å leve i forhold og ekteskap med en av samme kjønn, og du har rett til etfamilieliv.

Dersom du identifiserer deg som et annet kjønn enn det du ble tildelt ved fødselen, kan du få informasjon om kjønnsbekreftende behandling. Du har også rett til å endre juridisk navn og juridisk kjønn.

Seks damer kledd i overdeler med regnbuens farger
Ressursgruppen for LHBTI+ på Bergen inkluderingssenter er klare til å informere deg om dine rettigheter, eller bare ta en prat.

Bergen inkluderingssenter har en egen tverrfaglig ressursgruppe for å sikre trygg og god bosetting og inkludering i samfunnet for personer LHBTI+ personer. Ta kontakt med medlemmene i ressursgruppen hvis du ønsker mer informasjon om dine rettigheter, livssituasjon i Bergen eller om du bare vil ta en prat. 

Ressursgruppen består av

  • Ingrid Borthen, Introduksjonssenteret for flyktninger
  • Raquel Sepulveda, Bergen læringssenter
  • Dina Borthen, Bergen læringssenter
  • Renate Litleskare, Bergen læringssenter
  • Merete Wulff-Arnesen, Forberedende opplæring for voksne
  • Mari Bakken Standnes, Senter for migrasjonshelse
  • Erwin Rapiz Navarro, Skeiv Verden Vest
  • Mona Ibrahim Ahmed, Mangfoldsrådgiver, Bergen Inkluderingssenter

Ønsker du kontakt med ressursgruppen gjør du det gjennom Ingrid Borthen. Hun vil sende deg videre til rett ressurs. Husk å ikke oppgi sensitive opplysninger i e-post.

Ingrid Borthen 
Telefon 408 03 367
E-post: ingrid.borthen@bergen.kommune.no

 

Senter for migrasjonshelse (SEMI)

Senter for migrasjonshelse (SEMI) er et tverrfaglig helsetilbud for asylsøkere og nylig bosatte i Bergen kommune. SEMI har erfaring med å hjelpe skeive flyktninger og innvandrere, og kan tilby:

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

For å ivareta din seksuelle helse er det viktig å vite om risiko og forebygging av seksuelt overførbare infeksjoner. De mest utbredte seksuelt overførbare infeksjonene i Norge er klamydia og gonore.

Noen menn som har sex med menn har gjennom sin seksualpraksis høyere risiko for enkelte seksuelt overførbare infeksjoner.  (lenke til FHI sin informasjonsside)

Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Du kan bestille gratis kondomer og glidemiddel fra Gratiskondomer.no.

Her kan du lese mer om klamydia og gonore og hvor du kan teste deg gratis.

Helseutvalget

Helseutvalget er en norsk stiftelse som arbeider for bedre seksuell helse for alle, uavhengig av identitet og legning. De tilbyr informasjon og støtte knyttet til seksuell helse, inkludert rådgivning, forebygging og rettighetsveiledning.

HIV-positiv?

Hvis du er HIV-positiv og ønsker samtaletilbud og et møtested, kan du kontakte Aksept i Bergen, en del av Kirkens Bymisjon. Tilbudet er gratis. Du kan også finne informasjon og støtte hos HIV-Norge, en organisasjon for mennesker som lever med HIV.

 

 

Mange skeive med flyktningbakgrunn sliter med psykiske utfordringer som:

  • Nedstemthet og depresjon
  • Angst og stress
  • Posttraumatiske plager
  • Vanskelige relasjoner
  • Skam- og skyldfølelse

Det finnes god hjelp tilgjengelig. Hvis du nylig har kommet til Bergen, kan Senter for migrasjonshelse (SEMI) tilby samtaler og veiledning slik at du finner riktig helsetjeneste. Fastlegen din kan også hjelpe med psykiske helseplager og eventuelt henvise deg videre.

Helsetjenester for psykisk helsehjelp

Livskrisehjelpen

Livskrisehjelpen ved Bergen legevakt er et gratis tilbud for personer i akutte livskriser, som plutselig tap, alvorlige livshendelser eller samlivsbrudd. Kontakt: 55 56 87 54.

Rask psykisk helsehjelp

Flere bydeler i Bergen har lavterskel psykisk helsehjelp gjennom Rask psykisk helsehjelp. Tilbudet er gratis og passer for deg som opplever milde til moderate psykiske plager. Du kan ta direkte kontakt uten henvisning.

Andre hjelpetjenester over telefon:

  • Kirkens SOS: Anonym hjelp, tlf. 22 40 00 40
  • Mental Helse hjelpetelefon: Anonym hjelp, tlf. 116 123

NOK - Kompetansesenter mot seksuelle overgrep

Nok.Bergen tilbyr gratis og anonym hjelp for personer utsatt for seksuelle overgrep. Tilbudene inkluderer samtaler, gruppearbeid og kreative aktiviteter, med fokus på selvhjelp og sosialt samvær.

Helsestasjon for ungdom  (12–23 år)

Helsestasjon for ungdom (HFU) kan du bl.a. få støtte for psykisk helse, rus, vold og overgrep. Personellet har taushetsplikt. 

Ung Arena

Ung Arena Bergen er et gratis samtaletilbud for unge mellom 12 og 23 år. Her kan man få støtte og veiledning om blant annet psykisk helse, skole, familie, økonomi og seksualitet. Tilbudet er tilgjengelig på chat, telefon og drop-in. Alle ansatte har taushetsplikt og kan også hjelpe med å finne andre relevante tjenester i Bergen.

Andre organisasjoner

I Norge finnes det flere frivillige organisasjoner som har fokus på skeives rettigheter.

Krisesenter for Bergen og omegn hjelper personer som er utsatt for vold eller trusler om vold i nære relasjoner.

Skeiv Verden er en nasjonal interesseorganisasjon for LHBTIQ+personer med minoritetsbakgrunn.

Foreningen Fri Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Ungdomsorganisasjonen til Fri heter Skeiv Ungdom.

Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI) er en pasientorganisasjon for personer med kjønnsinkongruens og deres familie og nære i Norge. 

Skeivt kristent nettverk er en møteplass for kristne skeive personer.

Harry Benjamins ressurssenter (HBRS) er en landsdekkende pasient- og brukerorganisasjon for personer og pårørende til personer som opplever kjønnsdysfori, kjønnsinkongruens og kjønnsidentitetsutfordringer. Hjem - HBRS

Forbundet for transpersoner (FTPN) er en interesseorganisasjon for alle mennesker som har et transtalent, og som i dag samlet sett gjerne kalles transpersoner. FTP-Norge / FTPN

Skeive Studenter er en studentgruppe og et møtested for skeive ved institusjonene for høyere utdanning i Bergen og andre interesserte. Skeive Studenter - Student Bergen 

Du kan ta kontakt med Selvhjelp for innvandrere og flyktninger SEIF hvis du har spørsmål omkring for eksempel oppholdstillatelse eller familiegjenforening

Diskriminering og meglingsbenken (DIME) DimeNorge | Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken

Det er mye å lære om det å være skeiv i det norske samfunnet, og det kan være lurt å starte med å lære norske ord om kropp, seksualitet og legning. Lhbt+-ordlista | Bufdir

Bergen kommune sin tolketjeneste kurser sine tolker i LHBTIQ-terminologi.