Alle ansatte i Barne- og familiehjelpen har taushetsplikt.
Fagpersoner i Barne- og familiehjelpen må følge regler som gjelder helse- og omsorgstjenester, blant annet i helse- og omsorgstjenesteloven og helsepersonelloven. Både barn og foreldre har rettigheter etter pasient- og brukerrettighetsloven.
Barn og ungdom har rett til blant annet å bli hørt, få informasjon og ha medvirkning i egen sak.
Foreldres rett til informasjon
Foreldre har rett til informasjon om barnet, men det finnes unntak. Etter at barnet er fylt 12 år, skal foreldre ikke få informasjon dersom barnet ikke ønsker dette, av grunner som bør respekteres.
Foreldre skal heller ikke få informasjon dersom situasjonen er alvorlig og helsepersonell vurderer det som barnets beste at foreldre ikke får informasjon.
Er barnet over 16 år, har helsepersonell taushetsplikt også overfor foreldrene. Taushetsplikten overfor foreldrene gjelder likevel ikke opplysninger om alvorlige problemer som en ungdom mellom 16 og 18 trenger at foreldrene griper inn i og hjelper med. Juridisk kalles det «opplysninger som er nødvendig for å ivareta foreldreansvaret».
For alle som jobber i Barne- og familiehjelpen gjelder forvaltningsloven, som alle som jobber i stat og kommune må følge. De skal blant annet ikke forskjellsbehandle uten lovlig grunn og også ellers oppføre seg rettferdig.
Samarbeider om å hjelpe deg
Noen ganger er det flere som hjelper et barn og foreldre samtidig. Vår erfaring er at det er nyttig for oss og bra for barn og foreldre at de ulike tjenestene samarbeider. Vi snakker ikke med andre uten at dette er avtalt med dere. Det kalles å be om «samtykke».