Snø rundt Lille Lungegårdsvann

22. november: Vi har alle ressurser tilgjengelig for å sikre god fremkommelighet for gående, syklende og kjørende. Utrykningsveier, busstraseer, allmenninger og gang- og sykkelveier prioriteres først. Vi oppfordrer alle til å kjøre og sko seg etter forholdene. 

Gjennom vinterhalvåret har Bymiljøetaten ansvar for å brøyte og strø kommunale veier, allmenninger, trapper, fortau og gang- og sykkelveier. 

Statens vegvesen/Vestland fylkeskommune har ansvar for riks- og fylkesveier.  

 

Her brøyter vi først

Vår hovedoppgave med vinterdriften er å sikre trygge og fremkommelige kommunale veier og gang- og sykkelstrekninger, innenfor det budsjettet vi har til rådighet. Bymiljøetaten prioriterer brøyting og strøing av kommunale veier i følgende rekkefølge:

  1. utrykningsveier, busstraseer, definerte gang- og sykkelveier, allmenningene i sentrum
  2. trapper, fortau og øvrige kommunale veier. 

Miljøvennlige metoder

Gjennom vinterhalvåret består vinterdriften av brøyting, salting, strøing, bortkjøring av snø, rydding av siktsoner og tilrettelegging for universell utforming. Vi prioriterer bruk av miljøvennlige metoder der det er mulig. Vi strør med singel (stein) som vi koster opp etter sesongen, vasker, og bruker på nytt. Vi har også miljøsalt som benyttes i områder som er spesielt følsomme for salt.

Bymiljøetaten brøyter og strør kommunale veier, gater, trapper, fortau, allmenninger og gang- og sykkelveier ved snøfall.  Statens vegvesen/Vestland fylkeskommune har ansvar for riks- og fylkesveier.  

Feilmeldingstjenesten driftes av vaktsentralen, som videre gir beskjed til driftsansvarlig i Bymiljøetaten. Tjenesten er åpen hele døgnet, så du kan når som helst sende inn en melding. Meldingene sjekkes fortløpende. Du finner status på feilmeldinger inne på tjenesten. 

Bruk gjerne strøkassene 

Strøkartet viser en oversikt over kommunale strøkasser med saltblandet singel. Bymiljøetaten har utplassert strøkassene som et ekstra tiltak i de tilfeller det er akutt glatt på de kommunale veiene, og kan brukes som et supplement til kommunens vinterdrift.  

I et utvidet sentrumsområde er det den enkelte huseier som har ansvar for å strø fortau utenfor eiendommen, strømiddelet kan også brukes til dette. 

Strøkassene blir utplassert på utsatte steder i kommunen innen 15.oktober, og fjernes rundt 15.april. 

Tomme strøkasser kan meldes til kommunens vaktsentral

Kommunale veier

Bergen kommune er en stor aktør, og det er flere etater som har ansvar for brøyting og strøing. 

  • Bymiljøetaten har ansvar for de største  veistrekningene,  inkludert kommunale trapper, fortau, allmenninger og definerte gang- og sykkelveier.
  • Brukere av kommunale bygg har selv ansvar for vinterdrift utenfor byggene og på veier i tilknytning til byggene. Dette gjelder for eksempel skoler og sykehjem. Etat for Bygg og Eiendom har ansvar for vinterdrift av trapper utenfor de kommunale byggene.
  • Etat for Idrett har ansvar for vinterdrift i tilknytning til idrettsanlegg.

Riks- og fylkesveier

Ansvaret for riks- og fylkesveier er fordelt mellom  Statens vegvesen og Vestland fylkeskommune . For å melde inn feil og mangler på riks- og fylkesveier kan du ringe 175 (døgnåpen).

Hvordan vet jeg om veien er kommunal?

Bergenskart kan du se oversikt over hvem som eier de ulike veiene. Blå linjer viser kommunale veier, røde og rosa linjer viser fylkes- og riksveier.

Fortau i sentrum 

I følge Politivedtektene for Bergen kommune (paragraf 16 og 17), har hus- og grunneiere i sentrum plikt til å rydde snø på fortau og strø utenfor eiendommen når det er glatt. Pliktene gjelder for hus- og grunneiere som har eiendom innenfor de tidligere kommunegrensene i Bergen. Se kart og mer informasjon i neste avsnitt.

Hus- og gårdseiers ansvar ved fare for snø- og isfall fra tak 

Snø og isras fra tak kan få fatale konsekvenser, og huseier har ansvar for at det ikke raser ned på forbipasserende. Du bør være spesielt oppmerksom på svingninger i utetemperaturen, da dette ofte fører til isdannelse og fare for takras.

Politivedtekten gjeldende for Bergen kommune sier: « Når snø eller is truer med å falle fra hustak, må du straks sørge for å sette ut avvisere eller sperrer som gjør det tydelig for forbipasserende at det kan være farlig å passere. Deretter må du sørge for å rydde taket snarest mulig. Når taket er ryddet og det ikke lenger er fare til stede, skal avsperringer, avvisere og lignende fjernes. Denne plikten gjelder i hele Bergen kommune.» (§§ 12,13)

Bymiljøetaten kan gi gebyr på inntil 5000,- til den som ikke utfører pliktene etter disse bestemmelsene i politivedtekten. I tillegg kan huseier blir erstatningsansvarlig for skader som følge av takraset. Dette gjelder både personskade og materiellskade.

Rydde snø og strø på fortau utenfor huset 

Kart som viser hvilket område strøplikten gjelder for.

I følge Politivedtektene for Bergen kommune (paragraf 16 og 17) har du som huseier plikt til å rydde snø på fortau hvis du eier grunn eller bygning som grenser til offentlig sted. Pliktene gjelder for hus- og grunneiere som har eiendom innenfor de tidligere kommunegrensene i Bergen (se kart). 

Som eier har du også plikt til å strø fortauet utenfor eiendommen når det er glatt. Snø og is fra fortau må ikke kastes ut i kjørebanen.

Ved overtredelse av vedtektene, kan du som huseier få gebyr. Hvis det oppstår skade på grunn av manglende brøyting og strøing, kan du som eier bli erstatningsansvarlig. Du kan også risikere at arbeidet utføres på din regning.

Bymiljøetaten kontrollerer regelmessig at eiere har ryddet snø og strødd i samsvar med politivedtektene.

Strøkasser

Strøkasser med sand er plassert ut i en rekke gater i og utenfor sentrum. Se hvor de står utplassert i strøkartet. 

Informasjon om behandlingsansvarlig og kontaktopplysninger til personvernombud finnes på Bergen kommunes side om personvern. Her finner du også mer generell informasjon om ditt personvern.

For å kunne behandle din henvendelse for brøyting og strøing kan Bymiljøetaten ha behov for å kunne kontakte deg. I innsendingsprosessen vil vi derfor be om kontaktopplysninger. Du kan selv velge å ikke oppgi kontaktopplysninger, men Bymiljøetaten vil da ikke kunne gi deg tilbakemelding på din henvendelse.

Data lagres i fagsystem som leveres av tredjepart, og vil ikke brukes til andre formål. Som offentlig myndighet er det vårt ansvar å behandle personopplysningene dine for å kunne tilby denne tjenesten.

Du kan be om innsyn i personopplysningene vi lagrer og få disse rettet dersom det er feil, ved å kontakte Bymiljøetaten.