Hvor skal søknaden sendes og hvor gjelder HC-kortet?
Søknaden sendes til Bymiljøetaten, Postboks 7700, 5020 Bergen. Dersom du bor i en annen kommune enn Bergen, må du søke til den kommunen du bor i. HC-kortet er gyldig i hele Norge og i EØS-området.
Jeg kan ikke kjøre selv lengre. Kan jeg bruke HC-kortet som passasjer?
Nei, HC-kortet må leveres inn. Ønsker du å søke om HC-kort som passasjer, må du sende ny søknad.
Er det tilstrekkelig at legen anbefaler innvilgelse?
Nei. Legeerklæringen danner kun det medisinske grunnlaget for vurderingen. Du må også kunne dokumentere at du har et særlig behov for parkeringslettelse utenfor bosted, arbeid og/eller annen aktivitet.
Hvorfor må jeg i søknaden oppgi adresser på steder hvor jeg skal parkere, hva jeg skal og hvor ofte jeg skal der?
Vi skal vurdere behovet ditt for parkeringslettelse. Normalt vil det derfor være behov for at du som søker i gir informasjon om steder du har parkeringsbehov, adresse til parkeringsområdet, samt hvor ofte du besøker de aktuelle stedene. Opplysningene om dine behov og viktigheten av disse for deg, gir oss viktig informasjon for å treffe riktig beslutning og en raskere behandling av søknaden din.
Kan jeg parkere på HC-plass og følge passasjeren inn?
Av- og påstigning på HC-plass er tillatt. Du kan parkere på HC-plass og følge passasjeren inn til bestemmelsesstedet, for så å flytte bilen til ordinær parkeringsplass. Dersom passasjer har HC-kort trenger ikke fører å flytte bilen fra HC-plassen.
Kan jeg bruke piggdekk uten å betale avgift når jeg har HC-kort?
Ja, når du som eier HC-kortet er med i bilen. Bruker andre bilen uten at du er med, må de kjøpe piggdekkoblat. Dette kan kjøpes gjennom parkerings-appen til Bergen kommune.
Jeg har fått ny bil. Er HC-kortet mitt fremdeles gyldig?
Parkeringstillatelsen gjelder deg som person, og ikke bilen. HC-kortet er derfor uten registreringsnummer og kan brukes i hvilken som helst bil, så lenge du er med i bilen. Har du inngått avtaler med et bomselskap om fritak, må du kontakte selskapet på nytt.
Jeg har mistet HC-kortet – hva gjør jeg?
Du må melde HC-kortet tapt/stjålet til politiet. Hos politiet får du en tapsmelding/bekreftelse på anmeldelsen. Du kan laste opp tapsmeldingen på Min side. Velg parkeringstillatelsen din og last opp tapsmeldingen under Tapsmelding. Du vil få tilsendt nytt HC-kort.
Du kan også ta med tapsmeldingen og nytt bilde av deg til Bymiljøetatens kundesenter. Eventuelt kan du sende bildet og tapsmeldingen/bekreftelsen på anmeldelsen til Bymiljøetaten, Postboks 7700, 5020 Bergen, så sender vi deg et nytt HC-kort i posten.
Parkeringstillatelsen nærmer seg utløpsdato. Hva skal jeg gjøre?
Hvis du fremdeles har behov for parkeringstillatelse etter utløpsdatoen på HC-kortet ditt, må du søke på nytt før HC-kortet går ut. Du må søke på samme måte som for førstegangssøkere. Vi må gjøre en ny vurdering fordi det kan ha skjedd endringer i situasjonen din, som for eksempel at du har flyttet, byttet arbeids- eller studiested eller at du besøker andre steder/adresser enn i forrige søknad.
Skal du søke på nytt er det lurt å være ute i god tid, men tidligst to måneder før inneværende parkeringstillatelse utgår.
Kostnader og fritak
Det er gratis å søke om HC-kort. Et HC-kort gir deg anledning til å parkere på parkeringsplasser merket med HC-skilt. Du kan også parkere der det er innført boligsone og på avgiftsbelagte offentlige parkeringsplasser uten å betale avgift. Merk at private parkeringsplasser har egne regler. Se Bruk av parkeringstillatelsen for flere detaljer.
Vi gjør oppmerksom på at fritak i bomringer og på ferger ikke avtales med kommunen, men hos 1) “Flyt” for AutoPASS-avtale og brikke og 2) “Ferde” for passeringer i bergensområdet og eventuelt andre bom- og fergeselskap for avtale om fritak. Du må selv kontakte disse selskapene.
Forskjell på bevegelseshemmet og forflytningshemmet
Mennesker med bevegelseshemminger har redusert evne til å bevege seg på grunn av ukontrollerte bevegelser eller nedsatt og manglende funksjon i ben, armer eller hender. «Forflytningshemmet» er et begrep som brukes om en person som har vansker med å forflytte seg. Begrepet brukes oftest om dem som kun kan gå svært korte strekninger. HC-kortet er kun en tillatelse til å kunne parkere bilen på visse betingelser, beregnet på personer med forflytningsvansker.