Ny eksempelsamling for reguleringsbestemmelser

Plan- og bygningsetaten har utarbeidet en eksempelsamling med veiledning for reguleringsbestemmelser.

Målet med eksempelsamlingen er å forenkle arbeidet med bestemmelser i pågående plansaker og sikre kvalitet i reguleringsplaner gjennom klare og tydelige bestemmelser. Vi håper dokumentet blir en ressurs for både plankonsulenter og saksbehandlere/planansvarlige i Plan- og bygningsetaten. 

Ikke krav, kun forslag

Eksempelsamlingen inneholder eksempler på reguleringsbestemmelser som kan benyttes i reguleringsplaner, og er ikke en uttømmende liste over bestemmelser som må være med. Det er lagt stor vekt på at det alltid skal vurderes i det enkelte planforslag hvilke bestemmelser som skal tas med, og at bestemmelsene skal konkretiseres og tilpasses det som er nødvendig i det enkelte planforslag.

Dokumentet er en første versjon der vi har vektlagt de vanligste typene bestemmelser i private planforslag. Vi har også vurdert en rekke tema der det ofte dukker opp spørsmål om det juridiske handlingsrommet. Dokumentet inneholder derfor også veiledning for en rekke tema, inkludert eksempler på unødvendige og ugyldige bestemmelser.

Seksjon Private planer har hatt ansvar for å utarbeide dokumentet, med god hjelp fra juridisk seksjon og Byggesaksavdelingen. 

Vi ønsker gjerne tilbakemeldinger, innspill og forslag til forbedringer. Disse kan sendes til PrivatePlaner.Forslagskasse@bergen.kommune.no

Her er dokumentet: