Krav om helhetlig reguleringsplan
Rådhuskvartalet har en lang historie som byens administrative og politiske sentrum, og det har siden 1990-tallet vært stilt krav om en helhetlig reguleringsplan. Til tross for dette har det vært gjennomført flere mindre delutredninger og byggeprosjekter i kvartalet. Tiden er nå moden for å fastlegge en helhetlig ramme for dette sentrale byområdet.
En stor andel av kvartalet er bygg og byrom med høy kulturminneverdi, og det er tidligere gjennomført omfattende registrerings- og analysearbeid som nå legges til grunn. Derfor er det et begrenset areal til nybygg, og reguleringsplanen vil bli relativt detaljert. Den vil ha særlig fokus på å sikre kvalitet i bevaringen av gamle bygg, samt nye bygg og plasser.
Om planforslaget
Planen skal være et verktøy for en trinnvis utvikling av kvartalet, ved å gi overordnede føringer og rammer uten å gå for langt i detalj.
En sentral problemstilling i flere utredninger og overordnede planer har vært å skape mer åpenhet og aktivitet i Rådhuskvartalet. Formålet med planen er å tilrettelegge for en videreutvikling av Rådhuskvartalet til å bli en inkluderende, aktiv og attraktiv demokratiarena for kommunens innbyggere. Dette er i tråd med målene formulert i oppstartssaken, og bestillingen i saksfremstilling til Byråden.
Det tilrettelegges for attraktive byrom og møtesteder for flerbruk og sambruk. Planen skal styrke gåbyen i Bergen sentrum. Foreslåtte tiltak skal bidra til å gjøre kvartalet mer utadrettet, og stimulere til en mangfoldig by, sosial bærekraft, åpenhet og samarbeid, samt fremme verdighet for alle.
Planområdet omfatter arealet mellom Peter Motzfeldt gate, Rådstuplass, Allehelgens gate til og med gatekryssene til Domkirkegaten, Nygaten og Marken. Gulating lagmannsrett og Gultingsplass er ikke inkludert.
Fremdrift
- Oppstartssak ble vedtatt i byrådet juni 2019
- Saken var på høring februar 2020
- Planforslaget sendt til byrådsavdeling for byutvikling juni 2024