Oversiktsbilde av Bergen
Bilde: Vegard Vatle / Bergen kommune

Arkitekturveileder for Bergen

Arkitekturveilederen skal bidra til at byutviklingen har høy arkitektonisk kvalitet og god tilpasning til kulturmiljøet.

Ny arkitekturveileder for Bergen

02. Januar 2025 vedtok byrådet oppstart av arbeidet med en ny arkitekturveileder for Bergen. Byrådet er opptatt av at Bergen skal vokse, samtidig som at Bergens historiske særpreg skal bevares gjennom mer stedstilpasset ny arkitektur. Les byrådets vedtak og bestilling til Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren.

Veilederen skal være retningsgivende for den fysiske utformingen av byens bygninger og byrom, og bidra til at det foretas gode estetiske vurderinger i arkitekturprosjekteringen og byutviklingen i Bergen. Arkitekturveilederen skal være et verktøy for at utbyggere, fagkonsulenter og kommunen kan gjøre gode vurderinger av plangrep og arkitektoniske løsninger tidlig i prosjekter.

Arkitekturveilederen skal utarbeides av Plan- og bygningsetaten (ved Byarkitekten) og Byantikvaren. Den skal bygge videre på, og konkretisere kommunens Arkitektur-og byformingsstrategi (Arkitektur +), kulturminnestrategi, og kulturmiljøplan. Arbeidet med veilederen skal i all hovedsak ferdigstilles i løpet av 2025. 

Arkitekturveilederens to deler  

Arkitekturveilederen skal bestå av to deler:  

Arkitektoniske kvaliteter

Arkitekturveilederen skal gi anbefalinger om hvordan grunnleggende arkitektoniske kvaliteter kan bidra til en vakker og særpreget by. Anbefalingene skal være generelle og gjelde for hele kommunen.  Med grunnleggende arkitektoniske kvaliteter menes tidløse prinsipper som har vært gjennomgående i arkitekturhistorien. Dette omfatter blant annet god materialbruk, fasadeutforming med visuelle detaljer, harmonisk fargebruk, balanserte proporsjoner og høy håndverksmessig kvalitet. Veilederen skal presentere konkrete prinsipper og retningsgivende illustrasjoner.

Tilpasning til kulturmiljø

Arkitekturveilederen skal gi anbefalinger for utvikling og tilpasning til kulturmiljøet. Anbefalinger knyttes geografisk til hensynssoner for bevaring av kulturmiljø (H570) i Kommuneplanens arealdel. Kulturmiljøplanens kunnskapsdel skal danne grunnlaget for veilederen. Anbefalingene i kulturmiljøplanen og retningslinjene i KPA2018 (H570) skal formidles gjennom visuelle prinsipper og retningsgivende illustrasjoner. 

Supplering av digital eksempelsamling

Parallelt med utviklingen av veilederen skal Arkitekturstrategiens digitale eksempelsamling suppleres og videreutvikles med flere byggeprosjekter og et bredere mangfold av arkitektoniske stilarter. Utvalget av prosjekter – både i omfang og type – skal vurderes i sammenheng med anbefalingene som utformes for veilederen. 

Involvering og medvirkning  

Det legges opp til bred medvirkning i løpet av arbeidsprosessen. Det blir arrangert flere seminarer i løpet av 2025 der det vil være mulig å få informasjon og gi innspill til veilederen. Arrangementene vil bli publisert på denne siden.

Innspill til arbeidet kan sendes skriftlig til byarkitekten@bergen.kommune.no, og merkes «arkitekturveileder».

Spørsmål til arbeidet kan rettes til prosjektkoordinator Celine Blanc på e-post celine.blancbjorkhaug@bergen.kommune.no.

Meld deg på oppstartseminar onsdag 9. april 2025

Byråd for byutvikling, Christine Kahrs, Byarkitekten i Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, inviterer til oppstartseminar om arbeidet med en arkitekturveileder for Bergen. Seminaret finner sted onsdag 9. april kl. 13:30 på Litteraturhuset i Bergen.

Se programmet og meld deg på her.

Dersom du ikke har anledning til å delta fysisk, kan du følge arrangementet digitalt. Du trenger ikke å melde deg på for å se streamingen. Link til streaming legges ut på denne siden på arrangementsdagen.