Ahmer Sheikh står foran en forsamling og holder en presentasjon.
Bilde: Gunn-Britt Grøvan

Nytt mentorprogram styrker helse- og omsorgssektoren

Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg har innført et mentorprogram. Det skal bidra til å rekruttere og beholde kompetente medarbeidere, og fremme kommunen som en attraktiv arbeidsgiver.

Mentorprogrammet som Bergen kommune bruker, er utviklet av KS Jobbvinner, men det er tilpasset av Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg sine enheter for å møte deres spesifikke behov. Programmet er spesielt rettet mot nyansatte sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere i større stillinger. Som en del av et læringsnettverk med andre kommuner har programmet som mål å sikre grundig oppfølging av nyansatte, samtidig som det bidrar til å redusere turnover og forbedre arbeidsmiljøet. 

– Fra sommeren 2025 vil mentorprogrammet være implementert i alle etater under Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg (BEHO). I perioden 2024 til 2025 er mentorprogrammet i pilotfase, hvor programmet blir implementert i utvalgte avdelinger, testet og tilpasset våre behov før full implementering fra sommeren 2025. Dette vil styrke rekrutterings- og opplæringsprosessene, og ytterligere heve kommunens status som arbeidsgiver, sier prosjektleder Ahmer Sheikh. 

Trygghet og veiledning for nyansatte 

Mentorprogrammet gir nyansatte den nødvendige støtten for å lykkes i sine nye roller. Hver nyansatt vil få tildelt en mentor som fungerer som rollemodell og faglig støtteperson, og som vil bidra til å avklare forventninger, prioritere arbeidsoppgaver og organisere arbeidshverdagen. 

I løpet av de første tolv månedene vil nyansatte ha regelmessige samtaler med mentoren, og programmet inkluderer også opptil 10 opplæringsvakter. Denne oppfølgingen er avgjørende for å skape trygghet og mestringsfølelse, som bidrar til økt trivsel og engasjement på arbeidsplassen. 

En viktig rolle for mentorene 

Mentorene har en sentral rolle i å integrere nyansatte i arbeidsmiljøet og sikre nødvendig opplæring. Mentorene får opplæring og deltar i et mentornettverk for å være best mulig rustet til å støtte nyansatte. En god mentor skal være støttende, trygg og dyktig i formidling av kunnskap, noe som sikrer en smidig overgang og styrker arbeidsmiljøet. 

God forberedelse for en god start 

Før oppstarten av mentorprogrammet mottar nyansatte all nødvendig informasjon om arbeidsplassen, opplæringsvakter og hvem som blir deres mentor. Denne forberedelsen legger til rette for en effektiv overgang til nye arbeidsoppgaver og ansvar. 

En investering i fremtiden 

– Hensikten med mentorprogrammet er å bygge et sterkt og kompetent arbeidsmiljø som styrker helse- og omsorgssektoren i kommunen. Programmet vil også bidra til at Bergen kommune fremstår som en attraktiv arbeidsgiver. Gjennom dette programmet vil Bergen kommune ikke bare skape et solid fundament for rekruttering og utvikling av helsepersonell, men også posisjonere seg som en ettertraktet arbeidsplass i fremtiden, avslutter Sheikh.